Ако сте собственик на домашен любимец и най-вече на куче или котка, знаете, че тяхната любов не може да остане неизразена – те ни ближат, лягат върху нас, а ако привързаността им е наистина много силна, често пъти и спят върху главите ни. Затова не е изненадващо, че споделяме микроби с тях – а сега ново изследване показа, че бактериите, живеещи върху кожата на собствениците на животни, са същите като при животните.

 

Учени от университета в Колорадо са анализирали ДНК на бактериите, живеещи върху кожата, езика и дланите на 60 семейства, живеещи в региона. Някои от тях имали кучета, а други – не. Интересното е, че при изследването, напълно непознати хора, без никаква родствена връзка, са споделяли толкова близко ДНК на бактериите върху кожата, колкото споделя женена двойка например.

 

Една конкретна бактерия на име Methylophilaceae, се намира в изобилие в устата на кучетата – и върху кожата на собствениците им. Откритието е важно от гледна точка на това, че микробите, живеещи върху и в тялото ни са отговорни за изменения в човешкия организъм и дори за заболявания като затлъстяване, акне и други.