True Anomaly, стартъп, базиран в Денвър, изгражда два малки сателита, които планира да изведе в орбита по-късно тази година. Единият от апаратите ще се опита да проследи "несътрудничещ" обект и да направи снимки отблизо.

Това е вид технология, от която американската армия се нуждае, за да има предимство пред конкурентните сили в Космоса, заяви пред SpaceNews главният изпълнителен директор и съосновател на True Anomaly Евън Роджърс.

Стартъпът, създаден преди една година, за да се фокусира върху пазара на националната сигурност, обяви на 6 април, че е набрал 30 млн. долара под формата на предварително финансиране, начално финансиране и финансиране от серия А. То е построило фабрика с площ 35 000 кв.м, където произвежда автономния орбитален апарат Jackal.

Първите два космически апарата са планирани да бъдат изстреляни тази есен на борда на ракета на SpaceX.

Роджърс, бивш оператор на спътници и наземни системи на Военновъздушните сили на САЩ, заяви, че компанията ще се стреми към договори с Министерството на отбраната за тези орбитални апарати и планира да увеличи производството. Той заяви, че Jackal е проектиран да запълни пропуските във военните възможности за провеждане на разузнаване, наблюдение и разузнаване в орбита - специалност, известна като "осведоменост за космическата област". Компанията също така разработва цифрови инструменти за изграждане на модели за космически военни игри и обучение.

Той представи на инвеститорите идеята, че космическите сили на САЩ се нуждаят от "индустриален партньор", фокусиран единствено върху производството на технологии за защита на активите в орбита. Понастоящем Министерството на отбраната разчита на големи отбранителни контрактори, за да отговори на тези нужди, каза Роджърс, но военните биха могли да се възползват от по-специализирани доставчици.

Предизвикателството пред космическите сили, каза той, е, че Съединените щати са изправени пред "асиметричен" недостатък, тъй като конкурентни сили като Русия и Китай разполагат маневриращи спътници, някои от които въоръжени с космически оръжия, които могат да застрашат американските системи.

Американските спътници не са проектирани да маневрират постоянно в орбита, тъй като трябва да пестят гориво. Роджърс заяви, че апаратите Jackal биха могли да бъдат разгърнати, за да помогнат за идентифицирането на потенциални заплахи.

Роджърс отбеляза, че все по-голям брой компании в търговската космическа индустрия работят със сензори и анализират данни, за да подпомагат функциите по управление на космическия трафик. Въпреки това, каза той, "никой не е овладял технологията и концепциите за работа, които са необходими за извършване на характеризиране и инспекция в голям мащаб".

Jackal, 275-килограмов космически апарат, построен на базата на търговска спътникова шина, е проектиран за "некооперативни" операции по среща и сближаване, каза той. Много апарати извършват съвместни операции по среща и сближаване като например скачване с други космически апарати. Но некооперативното РПО е много по-труден проблем, който все още не е решен, каза той. "Безопасното и автономно извършване на това е способност и умение, което космическите сили трябва да могат да овладеят."

Роджърс заяви, че наличието на апарат, който може да преследва недобронамерени космически апарати и да прави снимки, ще помогне на САЩ да държат Китай и Русия отговорни за агресивни действия в Космоса и евентуално да възпират подобно поведение.

Снимка: Unsplash

Виж още: Откриха съставки за живот в молекулярния облак Персей на 1000 светлинни години от Земята