Наскоро приключи една наистина странна седмица в Хага, където на фона на продължаващите дискусии около новостите около Bing на Microsoft, който се превърна в обект на интерес заради интегрирания AI, военни лидери от 50 държави се събраха, за да обсъдят „отговорно“ използване на изкуствен интелект в армията.

Времето на конференцията бе абсолютно безупречно. Същността на срещата на върха, организирана в Холандия, обаче се оказа малко притеснителна.

Според Ройтерс лидерите със сигурност са се събрали и със сигурност са обсъдили някои неща. Съобщава се също, че те са подписали споразумение за спазване на „международни правни задължения“ по „начин, който не подкопава международната сигурност, стабилност и отчетност“, което звучи добре на първо четене. Но това скромно споразумение остава необвързващо, а защитниците на правата на човека според Ройтерс предупреждават, че в него липсва конкретен език по отношение на оръжия, като дронове, управлявани от изкуствен интелект, роботи убийци, които могат да убиват без човешка намеса, или риск, че използването на изкуствен интелект може да ескалира военен конфликт.

С други думи, докато целият смисъл на срещата на върха е лидерите да установят някои твърди основни правила, във всички норми, които може да са били установени, липсват каквито и да е ясни специфики, което ги прави невъзможни за последователно прилагане.

„Каним всички държави да се присъединят към нас в прилагането на международните норми“, заяви заместник държавният секретар на САЩ по контрола на въоръженията Бони Дженкинс в декларация от 16 февруари според Ройтерс, „тъй като се отнася до военното развитие и използването на AI и автономните оръжия“.

„Искаме да подчертаем“, добавя Дженкинс, „че сме отворени за ангажиране с всяка страна, която има интерес да се присъедини към нас“.

Според новинарската агенция, ако САЩ предложат нещо по-конкретно, Дженкинс посочва, че трябва да се използват „човешка отговорност“ и „подходящи нива на човешка преценка“, за да се включи отговорно изкуственият интелект във военните операции - което със сигурност е добре, поне на теория.

Но както човешката отговорност, така и човешката преценка са основните очаквания за всяко оръжие. AI системите не се доставят от щъркели на военните врати; в края на краищата дори ако интеграцията на армията и изкуствения интелект означава, че човешките същества няма буквално да дърпат толкова много спусъци, колкото правят днес, хората едновременно изграждат и отприщват системите за изкуствен интелект, които ще извършват убийствата. Хората, независимо от всичко, са отговорни за резултатите от AI системите, независимо дали машините функционират по план, или напълно излизат извън релсите.

И отново без реално дефиниране на каквито и да е ясни права и грешки – особено когато става въпрос за използването на специфични и смъртоносни оръжия, задвижвани от изкуствен интелект – по-широките изявления относно здравата преценка и отчетността са в крайна сметка кухи.

Изявлението на САЩ „проправя пътя за държавите да развиват AI за военни цели по всякакъв начин, който сметнат за подходящ, стига да могат да кажат, че е „отговорен“, каза за Ройтерс Джесика Дорси, асистент по международно право в нидерландския университет в Утрехт. Освен това тя нарича декларацията на Америка „пропусната възможност“ за нацията да покаже истинско лидерство на арената на AI етиката.

„Къде е механизмът за принудително изпълнение?“, пита тя.

За да бъдем честни, Министерството на отбраната на САЩ има някои писмени насоки относно използването на AI от американските военни, макар че държавите могат да нарушават и преработват собствените си правила. Всъщност установяването на силни, ясни международни норми и очаквания, каквато привидно беше целта на тази среща на върха, може би е най-добрият начин за гарантиране на отговорността при използването на AI, особено като се има предвид колко зле са разбрани тези много коментирани системи. Изследователите също така предупредиха, че една международна надпревара във въоръжаването с AI може доста лесно да унищожи цивилизацията.

В най-оптимистичния прочит срещата на върха в Хага беше първа стъпка, макар и малка.

„Движим се в област, която не познаваме и за която нямаме насоки, правила, рамки или споразумения“, каза нидерландският външен министър Вопке Хоекстра преди събитието според Ройтерс. „Но те ще ни трябват по-рано, отколкото по-късно.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-сетне ще разберем броя на потребителите на Apple в ЕС