Стивън Хокинг е смятан за най-умния жив човек. Той е автор на книги, преподавател е в университети и експерт по черните дупки. В момента по кината се върти и игрален филм за живота му („Теорията на всичко“), а самият той заявява с чувство за хумор, че би искал да играе злодея в следващия филм за Джеймс Бонд.

Но сега Хокинг може да добави още едно качество в автобиографията си - астрофотографията. Той публикува няколко снимки във Facebook страницата си, които сам е направил с новия си телескоп, 11-инчовият Celestron. Моделът, който използва, е създаден за нещо повече от гледане към звездите - той може да бъде закачен към лаптоп и автоматично да следите обектите, които се движат през нашето небе. Тези характеристики дават възможност за заснемане на детайлни снимки на Луната или на далечни галактики.

На снимките може да видите как Хокинг е заснел Луната, мъглявината Орион и панорамно изображение, което показва галактиките M81 и M82. Можем да очакваме още от фотографските шедьоври на Хокинг в неговата Facebook страница и това е само началото. Той казва, че "очаква с нетърпение да наблюдава Плутон, Плеядите и галактиката Андромеда през следващите месеци".

Прочетете още: SwiftKey ще помага на Стивън Хокинг за по-бърза комуникация