Големите умове на съвременната наука все по-настойчиво предупреждават за опасностите от изкуствения интелект (ИИ). Освен да улесни живота ни, той може да е заплаха за човечеството, на каквато дори SkyNet ще завижда. Елън Мъск, Стивън Хокинг и стотици други учени и технологични гурута се подписаха под отворено писмо, което едновременно коментира ползите от ИИ и предупреждава за потенциалния риск.

Писмото е публикувано от института Future Of Life преди няколко дни и списъкът с имена, който можете да намерите под него, ни кара да се замислим – наистина ли искаме чак толкова умни технологии?

В писмото се споменава, че с развитието на изкуствения интелект трябва да се търсят не само начини да направим ИИ по-способен, но и социалните му ползи. Към момента всички функции на съществуващите изкуствени интелекти са неутрални, а не позитивни – теорията все още не е дала място на практическите им приложения. Към писмото има PDF с приоритетите за бъдещето на ИИ, сред които акценти е ефектът му върху заетостта на хората – лудитските страхове, че машините ще изземат работните ни места, стават все по-реалистични. Етичното поведение на умните превозни средства и оръжия, както и пълният контрол върху всеки изкуствен интелект също са акцентирани в този списък – явно антиутопистите са вселили достатъчно мнителност дори у най-напредничавите умове.

След предупрежденията от Мъск и Хокинг миналата година, че развитието на ИИ „може да е краят на човешката раса“ и е „най-голямата екзистенциална заплаха“ за човечеството, това писмо идва като апел на хора, които виждат съвременните изкуствени интелекти и искат да видят и утрешните, но и да продължат да съществуват след това.

Още по темата: Хокинг: "Изкуственият интелект може да е най-лошото нещо за човечеството."

И: Елън Мъск: "С развитието на изкуствения интелект призоваваме демон."