Представете си, че вместо да включвате лампа, когато стане тъмно, можете просто да седнете на бюрото си и да почетете книга на светлината на растението, което стои там. Точно така - на светлината на растението. Това звучи като научна фантастика, но екип от учени от Масачузетския технологичен институт работят усилено по създаването на растения, които могат да светят ярко в тъмното.

Учените смятат, че творението им би могло да замести не само настолните лампи, но и уличното осветление в близко бъдеще.

По улиците в градовете има много растения, които обаче изпълняват чисто декоративна функция. Представете си обаче растение, което свети като фенерче и разпръсква мрака, без да е необходимо да харчите пари за електричество. Тези растения могат да се отглеждат навсякъде, за да осигурят меко нощно осветление без обемисти лампи и жици.

Но как може едно растение на получи способността да свети, пита Slash Gear?

Чрез вграждането на специализирани наночастици в листата те успяват да предизвикат реакция, позволяваща на растенията да излъчват слаба светлина в продължение на почти четири часа. Те вярват, че в бъдеще ще успеят да накарат растенията да светят толкова ярко, че да осветяват големи пространства.