Няма да се питате как звучат тихите свръхзвукови технологии на NASA, поне ако живеете в дясната част на Тексас. Администрацията планира да проведе серия публични изпитания около крайбрежния град Галвестън през ноември. Самолетът F/A-18 Hornet, който се намира в сърцето на тестовете, ще извърши маневри на рязко спускане, при които ще има по-силни звукови ефекти над морето, а по-тихи над самия Галвестън. След това "най-малко" 500 местни доброволци ще предоставят обратна информация за това, което са чули, а аудио сензорите ще осигурят по-прецизно отчитане на шума.

Властите се надяват, че тестовете на F/A-18 Hornet ще преценят нивата на звуковия шум, които всекидневните жители смятат за приемливи. Това от своя страна ще помогне на екипа на NASA за проектирането на свръхзвуков реактивен самолет и агенцията ще може да провери теорията си за нивото на шума, докато все още изгражда самолета. Просто не очаквайте самият X-59 да лети над главата ви скоро - X-59 не се очаква да започне полет до 2021 г., а прелитанията над населени места няма да се случат до 2023 г. Помислете за теста край Галвестън като повече от един поглед към бъдещето на въздушния транспорт, а не като знак, че повече свръхзвукови полети са точно зад ъгъла.

Самолетите са от основно значение за световния транспорт и икономика, но са и доста шумни. Това ги ограничава и пречи на хората, особено на тези, които живеят близо до летище. NASА обаче смята, че има начин да се намали шумът от самолетите със 70 процента, без да са нужни кардинални промени в авиацията, съобщава самата космическа агенция.