Алуминият е един от най-широко използваните метали в света днес, като част от причините за това е фактът, че е лек, здрав и се топи лесно. Учени от Университета на Юта и Южния федерален университет в Русия създадоха нов дизайн на познатия метал, който има изключително ниска плътност и така дори може да плава по вода.

Наречен кристален алуминий, новият материал използва структурата на диаманта, в която обаче въглеродните атоми са заменени с алуминиеви атоми.

Такъв материал не съществува в реалния живот и изработката му в големи количества може да е доста скъпа. Особено ниската му плътност обаче го прави доста подходящ за най-различни приложения, особено като се има предвид, че той запазва голяма част от силата си. Плътността на кристалния алуминий е едва 0.61 грама на кубичен сантиметър, докато нормалният алуминий има плътност 2.7 грама на същата площ. Със 7.75 грама на кубичен сантиметър стоманата е още по-тежка.

Тъй като плътността на водата е 1 грам на кубичен сантиметър, новият вид алуминий може да се носи по повърхността ѝ, без да потъне - качество, което открива доста интересни приложения пред материала.

Тагове: