Група учени от Русия твърдят, че са съживили двойка замразени нематоди (кръгли червеи), които са на между 30 000 и 42 000 години. Една от пробите е открита в проба от почвата, събрана от хралупа на земна катеричка, разположена на около 30 метра под земята, а други, намиращи се наблизо до хралупа, са на възраст от около 32 000 години. Втори кръгъл червей е открит в проба от порядъка на около 41 700 години, събрана около 3 метра под повърхността.

Пробите се съхраняват в лаборатория при около -20 градуса по Целзий. Изолираните кръгли червеи след това били затоплени и заобиколени от храна. След няколко седмици на отглеждане, червеите започнали да показват признаци на живот и да се движат, както и да ядат.

"По този начин нашите данни демонстрират способността на многоклетъчните организми да оцелеят в дългосрочна (десетки хиляди години) криобиоза при условията на естествена криоконсервация", се казва в изследване, публикувано в Biological Sciences.

Докато други проучвания показват, че някои видове нематоди могат да оцелеят в екстремни среди - като 25,5 години при температури под точката на замръзване и 39 години при изсушаване - това проучване изглежда е първото, което демонстрира оцеляване на нематоди след толкова продължителен период.

"Теоретично е възможно, ако организмите бъдат защитени от физически увреждания, които биха компрометирали тяхната структурна цялост по време на замразяване, те би трябвало да могат да се съживят при размразяване/рехидратация за дълги периоди от време", казва Робин Гиблин-Дейвис от изследователския и образователен център на Университета Флорида в Форт Лодърдейл.

Но все още има шанс тези червеи да не са такива, каквито изглеждат.

"Най-големият проблем е потенциалът за замърсяване на" пробите със "съвременни" организми", добавя той.