В навечерието на празничния сезон трапезите ще бъдат отрупани с най-различни храни. Когато човек започне да прекалява, най-добрата идея е просто да спре и да почине, но технологията е готова да ви помогне да продължите да се угощавате.

Австралийски и индийски учени представиха Arm-A-Dine: роботизирана ръка, която се монтира на гърдите. Тя взима храна от масата и буквално я поставя в устата ви, за да не правите нито едно излишно движение.

Според учените целта на Arm-A-Dine не е да ви угоява, а да промени начина, по който се използва технологията при хранене. Досега голямата част от този тип разработки акцентират върху приготвянето на ястията, а не на културата им на консумиране. Приложение за лицево разпознаване сканира физиономията на хранещите се и така Arm-A-Dine решава кого да нахрани.

Роботизираната ръка все още не е комерсиален продукт и ограниченията на хардуера са очевидни. Тя може да хване само определени храни и има ограничени движения, но предварителните тестове показват, че тя вече превръща храненето в по-ангажирано и социално изживяване, помагайки на хората да общуват помежду си, вместо да са съсредоточени единствено в чиниите си.