Тази седмица ще се проведе първата по рода си операция за безопасното връщане на неизползван сателит на Земята. Мисията ще проправи пътя за безопасното завръщане на друго космическо оборудване в бъдеще.

Европейската космическа агенция (ESA) планира да помогне на своя космически апарат Aeolus да навлезе официално в земната атмосфера вечерта в петък (28 юли). Процедурата по връщането му обратно на нашата планета обаче започна в понеделник (24 юли).

Aeolus е в орбита около Земята от 2018 г., когато стана първият космически апарат, който измерва ветровете на нашата планета от Космоса. Мисията далеч надхвърли планирания си оперативен живот от една година, но в началото на юли 2023 г. беше окончателно изключена, след като почти напълно изчерпа горивото си. Оттогава космическият апарат пада към Земята с нарастваща скорост. До понеделник той би трябвало да достигне височина от 280 км над Земята, което ще позволи на учените от ESA да започнат новаторската мисия за безопасното спускане на Aeolus, използвайки малката част от горивото, което е останало в апарата.

"Това, което правим, е доста уникално. В историята на космическите полети не се срещат подобни примери", заяви ръководителят на Службата за космически отпадъци на ESA Холгер Краг по време на брифинг за пресата. "Доколкото ни е известно, за първи път правим подобно асистирано влизане в атмосферата."

По време на брифинга за пресата ръководителят на операциите на космическия кораб на ESA Исабел Рохо Ескуде-Кофинер обясни как точно ще протече операцията по свалянето на Aeolus на Земята.

"Това ще започне с първоначален набор от маневри, които ще бъдат извършени в понеделник, за да се намали височината от 280 км, която космическият кораб трябва да има дотогава, на 250 км и да се постави в елиптична орбита", каза Ескуде-Кофинер. "Ако всичко върви по план, три дни по-късно това ще бъде последвано от друг набор от маневри, които имат за цел да го понижат още повече - от 250 км на 150 км височина."

Всичко това е подготовка за последния ден от операциите в петък, когато учените от ESA ще дадат на Aeolus последните си команди. След това апаратът ще извърши маневри, за да намали височината си до около 100 км над Земята. Пет часа по-късно апаратът ще навлезе отново в земната атмосфера, като ще се включи в коридор за спускане над Атлантическия океан, а ESA ще го следи с радар по време на падането му.

Маневрите, предназначени за снижаване на апарата, ще бъдат ретроградни по своя характер, което означава, че двигателите на Aeolus ще се задействат в посока, обратна на орбитата му около Земята.

Очаква се рискът от сблъсък с други космически апарати по време на маневрите да бъде малък, тъй като Aeolus обикаля Земята в слабо населена зона. Все пак, ако подобна среща се окаже заплаха, има планове за отклоняване на спускането на Aeolus.

Снимка: ESA

Виж още: Мистериозен обект на брега в Австралия може да е космически боклук

 

Тагове: