Изпитанията на ядрени оръжия през 50-те и началото на 60-те години на миналия век оставят първите очевидни и незаличими следи от огромната човешка дейност на Земята и тези събития може да са сигнал за началото на нова геоложка епоха, известна като антропоцен, твърдят геолози.

Изпаренията от тези тестове се спускат от атмосферата и се задържат в земята под формата на слоеве от седименти, богати на радиоактивна форма на плутоний, наречена плутоний-239.

Учените твърдят, че покривките от богати на плутоний-239 утайки на дъното на малко езеро в Канада представляват най-ранния осезаем запис на човешките дейности, които променят баланса на природните системи - затова те наричат тази потенциална нова епоха "антро" по името на хората.

"Наличието на плутониева следа е прост инструмент, който ни позволява да определим тази граница", казва Колин Уотърс, почетен професор в Университета в Лестър, Великобритания, и председател на Работната група за антропоцена (AWG), в презентация, организирана от германския Научен медиен център. "Заради надземните ядрени взривове - изпитанията, които се провеждат през 50-те години на миналия век - има много точна геохимична граница, която е налице на цялата планета, във всички среди и която се свързва с началото на тези взривове."

За първи път изследователите предлагат нова геоложка епоха в началото на 2000 г., след като покойният нидерландски метеоролог Пол Кръцен, удостоен с Нобелова награда за химия през 1995 г., въвежда термина "антропоцен". Тази епоха бележи момента, в който хората са установили доминиращо влияние върху глобалния климат и околната среда.

Кръцен определя границата по време на индустриалната революция и твърди, че конструирането на парната машина от Джеймс Уат през 1784 г. бележи повратната точка. Но отправната точка на Кръцен за антропоцена е невидима извън Европа, която е била център на индустриализацията през XVIII в. "В южното полукълбо няма никакъв ефект; седиментите просто не показват значителен ефект от индустриалната революция", твърдят учените сега.

Въпреки че новопредложената граница е видима в седиментите по целия свят, геолозите от AWG избраха езерото Крауфорд в Онтарио, за да обозначат края на предишната епоха, холоцена, и началото на антропоцена.

Езерото Крауфорд се е образувало преди 10 000 години, когато варовикова пещера се е срутила в подземни водни пътища, образувайки дълбока дупка. Тази форма не позволява на повърхностните води да се смесват с долните слоеве, което означава, че езерото действа като фуния за частиците, които се стичат надолу през водния стълб. През топлите летни месеци частици калцит от варовиковите скали кристализират и падат на дъното на езерото, където образуват бяло покритие, което съдържа информация за атмосферните и хидросферните условия през съответната година.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA и Metallica с епично видео по случай колонизацията на Луната (ВИДЕО)