Преобладаващата теория за възникването на нашата вселена твърди, че преди 13.7 милиарда години една единствена частица се взривява, създавайки непрекъснато разширяваща се вселена. Теорията за Големия взрив за пръв път се появява в научен труд през 1931 г., но преди две години група учени излизат с позицията, че или скоростта на тази експанзия е изчислявана неправилно, или с вселената се случва нещо странно.

Разбира се, истинската причина за тези спорове е фактът, че ние чисто и просто не разполагаме с цялата информация, с която да захраним един суперкомпютър и да получим фактите. С други думи какво ще стане ако Големият взрив не е началото?

Група учени от университета Ню Хемпшир предлагат различна теория, която твърди, че е по-разумно да предположим, че вселената се разширява безкрайно. С други думи тя няма начало и ние може би живеем във вечно разширяваща се вселена – много преди събитието, което наричаме Големият взрив. Според тях от математическа гледна точка това изглежда най-вероятният сценарий.

Едно обяснение за възрастта на вселената е толкова добро, колкото и всяко друго, особено когато не можем технически да измерим периода. Без пределния момент при създаването на вселената, когато нищото се превръща в нещо, за времето реално няма начална точка.   

Ако времето е съществувало винаги, така както вселената е съществувала винаги, то може би не е съществувало никога – защото какво е краят без начало.

Снимка: The Next Web

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

Тагове: