Изследователи от университета Нотингам Трент са изобретили текстил, в който са вградени повече от хиляда миниатюрни соларни панели, които могат да зареждат смарт часовник или мобилен телефон, според прессъобщение на институцията.

Проектът се ръководи от д-р Теодор Хюз-Райли, доцент по електронен текстил в Нотингамското училище за изкуство и дизайн, и доведе до разработването на тъкан текстил, оборудван с 1200 фотоволтаични клетки.

Тези клетки имат капацитета да използват 400 миливата (mWatts) електрическа енергия от Слънцето и могат лесно да бъдат вложени в дреха или да се използват като част от аксесоар. Текстилът е проектиран да издържа на същите сили като ежедневните дрехи и дори може да се пере в пералня при 40 °C, без да се повреди.

Малките соларни панели са с дължина едва пет милиметра и ширина 1.5 милиметра. Те са допълнително вградени във водоустойчива полимерна смола; освен това те не могат да бъдат усетени от носещия ги, което означава, че са удобни и практични за носене.

„Този ​​прототип дава вълнуващ поглед върху бъдещия потенциал за е-текстил“, казва Хюз-Райли от университетската група за напреднали текстилни изследвания.

„Досега много малко хора биха помислили, че техните дрехи или текстилни продукти могат да се използват за генериране на електричество. Материалът, който разработихме, за всички намерения и цели изглежда и се държи по същия начин като всеки обикновен текстил, тъй като може да се мачка и пере в машина.“

„Но скрита под повърхността е мрежа от повече от хиляда малки фотоволтаични клетки, които могат да използват слънчевата енергия за зареждане на лични устройства. Електронният текстил наистина има потенциала да промени връзката на хората с технологиите, тъй като този прототип показва как можем да премахнем зареждането на много устройства от контакта.“

Соларните панели на новия материал са направени от силиций, което ги прави дишащи и химически стабилни. Освен това експериментите показват, че материалът генерира изходна мощност от 335.3 mWatts при 0.86 слънчева светлина и до 394 mWatts при 1.0 слънчева светлина.

„Този ​​проект показва как е-текстилът може да бъде в челните редици на устойчивостта и че има потенциала да преформатира нашите съществуващи концепции за технологията“, каза докторантът Матоло Кгатуке.

Носимите технологии вече надминават смартфоните като най-бързо развиващата се технологична иновация и това изобретение със сигурност ще предизвика вниманието на мнозина. Освен че е много практичен и полезен, материалът може да бъде проектиран да бъде и доста стилен.

Снимка: Nottingham Trent University

Виж още: Прототипът на офшорна вятърна турбина чупи рекорд: 359 MWh за 24 часа