Coperni превръща носенето на тежестта на раменете в нещо от миналото. Парижката компания, която ни донесе изобретателни модели като незабравимата рокля със спрей на Бела Хадид, се завръща с още един моден първенец: чантата Air Swipe, представена на ревюто за Есен/Зима 2024. Това прозрачно чудо е съставено от 99% въздух и 1% стъкло и, вярвате или не, е функционално.

Тайната съставка в този космически яйцевиден съединител е силициев аерогел - наноматериал, използван от НАСА, наречен "замръзнал дим" заради въздушната си, подобна на гъба текстура. Проф. Йоанис Михалудис, мозъкът зад чантата, използва този свръхлек материал, често ползван от космическата агенция за улавяне на звезден прах, за да създаде най-големия предмет, изработван някога от него.

Въпреки деликатния си външен вид, не се заблуждавайте - силициевият аерогел може да издържи на екстремна топлина до 2192 °F и на налягане 4000 пъти по-голямо от теглото му. Така че, въпреки че Air Swipe Bag може да изглежда така, сякаш може да бъде отнесена от силен вятър, тя е доста издръжлива.

С тегло от 33 грама чантата Air Swipe, базирана на емблематичния силует на марката Swipe, е и изненадващо функционална, като се има предвид всичко. С размери 10.6 x 6.3 x 2.3 инча тя има достатъчно място за най-важните ви вещи, доказвайки, че експериментите и практичността могат да вървят ръка за ръка.

Тя не е изработена от същата материя като типичната дамска чанта, което повдига някои въпроси за екологичните възможности в индустрията. Ако една чанта може да бъде направена практически от въздух, това открива нови възможности за намаляване на въздействието на модното производство и потребление върху околната среда.

Снимка: Unsplash/Coperni

Виж още: Ако животът на Земята ви е писнал, това предложение за симулацията на Марс в продължение на година е за вас