Милиони нови обекти току-що бяха каталогизирани в огромна нова небесна карта, която ще доведе до повече изследвания за околната среда на нашата Вселена, казва екипът за откритието.

Карта на приблизително една четвърт от северното небе е генерирана с помощта на общоевропейски набор от телескопи, наречен Low Frequency Array (LOFAR). Той открива обекти, които в по-голямата си част са на милиарди светлинни години и включват обекти, вариращи от галактики до далечни звезди. Учените от LOFAR създадоха интерактивна анимация на огромната карта на небето, както и обширна база данни за търсене на отделни обекти.

„Очакваме проучването да доведе до много повече научни пробиви в бъдеще“, казва в изявление водещият автор Тимъти Шимуел, изследовател от Холандския институт за радиоастрономия и университета в Лайден.

Възможните изследвания, добавя Шимуел, включват „разглеждане как растат най-големите структури във Вселената, как се образуват и еволюират черните дупки, физиката, управляваща образуването на звезди в далечни галактики, и дори детайлизиране на най-зрелищните фази от живота на звездите в нашата собствена галактика“.

От огромния набор приблизително един милион от обектите не са били известни на астрономията преди, обяснява екипът. Нещо повече, целият комплект беше каталогизиран в радиовълни, давайки уникален изглед на много обекти, които вече са били известни на науката, които са били разглеждани в други дължини на вълната.

Изисква се добра доза машинно обучение, за да се анализират приблизително 8 петабайта данни; един петабайт представлява 1000 терабайта. Екипът използва нови алгоритми за обработка на данни на високопроизводителни компютри в цяла Европа, за да обработи цялата информация, която беше събрана в рамките на 3500 часа наблюдения.

Проучване, базирано на изследването, бе публикувано миналия петък (25 февруари) в списанието Astronomy and Astrophysics.

Снимка: LOFAR/Frits Sweijen

Виж още: Астероид, широк 1.2 километра, наближава Земята. Има ли място за паника?