NASA проследява източника на незначителното изтичане на въздух на Международната космическа станция.

Членовете на екипажа на настоящата експедиция 63 на станцията не са в непосредствена опасност и ще прекарат уикенда в руския сегмент на орбиталната лаборатория, вътре в сервизния модул "Звезда", заявиха от NASA.

Астронавтите могат да работят в среда, в която не е необходимо да се носи специално облекло във вътрешността на станцията, но орбиталната лаборатория никога не е напълно херметизирана; малко въздух винаги изтича с времето, което изисква рутинно уплътнение с резервоари азот и кислород, които се изпращат по време на товарни мисии, припомня агенцията.

Течът беше забелязан за първи път през септември 2019 г., но не пречеше на нормалните операции. Скоростта на загубата на въздух не се ускорява, нито е достатъчно висока, за да предизвика тревога; NАSА следи ситуацията и се фокусира върху други приоритети на станцията, преди да се обърне към теча, заяви говорителят на агенцията Дан Хуот в имейл до Space.com.

Последните няколко месеца бяха много натоварени на станцията. NASA и SpaceX завършиха първата комерсиална мисия с екипаж в орбиталната лаборатория, известна като Demo-2, а астронавтите от агенцията завършиха няколко сложни космически разходки, за да поправят счупен детектор за тъмна материя и да обновят батерии за станцията. Батериите ще са необходими за захранване на станцията до планирания край на живота ѝ през 2024 г., който може да бъде удължен до 2028 г. или по-късно, ако всички партньори са съгласни.

Въпреки че степента на изтичане е по-висока от обикновено, тя все още е в рамките на спецификациите за станцията и не представлява непосредствена опасност за екипажа, подчертават служителите на NASA. Представителите на агенцията не отговориха на въпроси за скоростта на изтичане на въздух, нормалната скорост на изтичане, колко въздух обикновено държи отделението под налягане и какви са запасите от азот и кислород в момента в космическата станция.

Астронавтите се занимават със симулация на течове по време на обучението си за престоя си в космическата станция, който обикновено е дълъг около шест месеца.

Снимка: NASA

Виж още: Илон Мъск ще прибере 700 милиона долара от Tesla въпреки изцепките си