Бъдещето ни ще бъде изпълнено с изкуствен интелект, роботика и биометрични мерки за сигурност, излезли като от футуристичен роман. Е, добре е да знаете, че едни пластмасови слънчеви очила ще поставят под въпрос колко умни са останалите джаджи.

Изследователи от университета Карнеги Мелън разработили 3D отпечатан чифт слънчеви очила, чието производство струва само 22 цента. Според придружаващото ги проучване слънчевите очила могат да заблудят софтуер за лицево разпознаване чрез промяна на малки парченца цветова информация в лицето.

Софтуерът разчита на невронни мрежи за сравнение на пикселово оцветяване в специфични области на лицето, за да съвпадне едно изображение с друго. Когато нещо променя това пикселово оцветяване, то обърква софтуера. Изследователите казват, че очилата могат да се използват при необходимост от приемане на чужда самоличност, както и за избягване на атаки срещу личността.

В проведения експеримент тримата доброволци успели да заблудят софтуера за лицево разпознаване. Лицето на бял мъж дало 87.7% съвпадение с лицето на актрисата Мила Йовович. Друг мъж от Близкия изток пък успял да мине с 88 процентова точност за азиатка.

Като цяло системата постига 90% успеваемост в осуетяване опитите на софтуера за разпознаване.

Виж още: Тази умна татуировка всъщност е добра идея, когато сте на градус