Шофирането в нетрезво състояние е една от основните причини за пътнотранспортно произшествие. Консумацията на алкохол ни пречи да се фокусираме върху далечни обекти на пътя и намалява времето за реакция.

Но как да разберем кога е време да оставим чашата? Група от наноинженери от американския Национален институт за биоинженерство са разработили малко устройство, което се слага под кожата и засича нивата на алкохол чрез вашата пот. Така ще бъдете предупредени, когато сте превишили вашия лимит.

"На пръв поглед прилича на временна татуировка, но всъщност е биосензорен пластир, в който са вградени няколко гъвкави безжични компонента", обяснява Сейла Селимович от екипа на проекта.
"Един компонент освобождава химично вещество, което стимулира изпотяването на кожата под пластира. Друг компонент улавя промените в електрическия ток, протичащ през потта, който измерва нивата на алкохол и ги изпраща на мобилния телефон на потребителя."

Устройството е малко, неинвазивно и може лесно да се скрие. Според изследователите това ще го направи по-привлекателно за тези, които искат да следят прием на алкохол, без околните да знаят, пише Tech Radar.

Виж още: Лондонски дизайнери разработиха необикновено огледало