Благодарение на телескопа на НАСА "Джеймс Уеб" беше направено още едно революционно откритие за Космоса.

Когато става въпрос за нови открития в Космоса, трябва да благодарим на космическия телескоп "Джеймс Уеб" (JWST), който беше изстрелян през 2021 г.

За малко повече от година, откакто JWST е изстрелян в Космоса, той е видял много неща - например звезда, която се ражда на 1300 светлинни години от Земята, или звезда на прага на смъртта. Освен това изключително усъвършенстваният телескоп е заснел няколко изображения с висока резолюция на галактики, черни дупки и много други.

Впечатляващата работа на JWST не спира дотук, тъй като той има значителен принос и в областта на физиката.

И сега в едно от последните си открития телескопът продължи работата на инфрачервения космически телескоп на НАСА "Спицър". Преди около осем години "Спицър" откри седем планети, обикалящи около една и съща звезда, която по-късно стана известна в научната общност като TRAPPIST-1. Звездата, която се намира на около 40.7 светлинни години от Земята, е открита преди около 24 години. Предвид това колко впечатляващ е усъвършенстваният телескоп, изследователите успяха да изследват една от откритите планети.

TRAPPIST-1 b е подобна на Земята по своя състав, а освен това се смята, че е с размери, близки до тези на нашата планета. Последните открития са наистина революционни, тъй като за първи път е засечена светлина, излъчвана от друга планета извън нашата Слънчева система.

В съобщение за пресата НАСА заяви: "Резултатът е важна стъпка в определянето на това дали планетите, които обикалят около малки активни звезди като TRAPPIST-1, могат да поддържат атмосфера, необходима за поддържане на живот. Това също така е добро предзнаменование за способността на телескопа да характеризира умерени екзопланети с размер на Земята с помощта на MIRI".

Томас Грийн, астрофизик в Изследователския център "Еймс" на НАСА и водещ автор на изследването, публикувано в списание Nature, добави: "Тези наблюдения наистина се възползват от възможностите на телескопа в средния инфрачервен диапазон.

Никой от предишните телескопи не е имал чувствителността да измерва толкова слаба светлина в средния инфрачервен диапазон".

За съжаление планетата няма атмосфера, като учените установиха, че едната ѝ страна е в постоянна тъмнина, а другата е обърната към звездата ѝ през цялото време.

"В Млечния път има десет пъти повече такива звезди, отколкото звезди като Слънцето и вероятността те да имат скалисти планети е два пъти по-голяма, отколкото звездите като Слънцето", допълва Грийн.

Снимка: Unsplash

Виж още: Amazon въвежда опция за разпознаване на длани в телефоните