Tesla и SolarCity имат капацитета да предизвикат истинска революция в консумацията на енергия и техният експеримент с този малък тихоокеански остров го доказва. Островът се нарича Та'у и е част от Американска Самоа, разположен на повече от 5000 километра от западното крайбрежие на Съединените щати.

Обитателите на острова изпитват сериозен проблем с електроенергията, който налага постоянен режим на тока и сериозни лишения. С общи усилия обаче двете компании променят всичко.

Благодарение на 5000 соларни панела и десетки Powerpack батерии електрическият проблем вече е в миналото. С тях Tesla и SolarCity създават самостоятелна енергийна мрежа, която генерира 1.4 мегавата слънчева енергия, докато 60-те батерии заедно съхраняват още 6 мегавата. Така в момента почти 100 процента от нуждите на острова са покрити от тази инсталация, която освен по-ефективна е и по-достъпна.

Ползите от тази микромрежа са очевидни - електричеството е стабилно, ограничени са разходите, свързани с внасянето на гориво от други места, и почти 600 души имат постоянен достъп до мрежата, пише Slash Gear.

Виж още: Нова технология при батериите предоставя седмица живот срещу няколко секунди зареждане