Бъдещето на изследването на Дълбокия космос може да зависи от това, което някои инженери наричат ​​„гореща роботика“. Тези роботи са проектирани да отидат на места, където хората не могат, и някой ден може да бъдат призовани да изпълняват задачи, които са твърде опасни за човешки екипажи или дори за други роботи.

Горещите роботи за първи път се използват в изведените от експлоатация ядрени реактори. Терминът „горещ“ се отнася до опасната радиоактивност, която прави тези реактори непрактични или твърде опасни за влизане на хора. Това е мястото, където тези силно защитени роботи идват на помощ при задачи като инспекция на реактора и почистване на отпадъците. Сега учените и инженерите се надяват да ги доведат до нови задачи и нови места, включително Космоса.

„Сега се стремим да разширим „горещото“, така че да може да се отнася до по-общи приложения, включително Космоса, селското стопанство и офшорните сектори“, казва Бари Ленъкс, инженер от Манчестърския университет, в изявление. „Много от предизвикателствата са подобни, въпреки че роботите в крайна сметка може да изглеждат малко по-различно.“

Някои от тези приложения може да включват различен вид ядрена енергия: синтез. Мощността на термоядрения синтез може да е в състояние да отключи бъдещето на чиста, практически неограничена енергия – включително в Космоса, – но процесът на термоядрения синтез се случва в екстремни среди, като например вътре в звездите или невероятно мощни магнитни полета. Мощността на синтеза създава енергия чрез разбиване на атоми, но този процес изисква плазма, прегрята до температури, сравними със слънчевите. Освен това процесът създава много радиация. Всичко това може да се съдържа в камерите на реактора, но то прави вътрешността на тези реактори опасна за хората.

Вече са предложени различни форми на ядрена енергия и задвижване за бъдещи космически мисии и космически кораби и е възможно някои от тях да използват термоядрени реактори. Ако дългогодишната мечта за базиран в Космоса ядрен синтез някога се осъществи, ще има нужда от този тип горещи роботи.

Тези учени смятат, че горещите роботи може да са в състояние да навлязат в екстремни среди в ядрените реактори. Там те биха могли да изпълняват безценни задачи по поддръжката, които хората не могат да извършат, но това ще бъде необходимо, за да продължи работата на термоядрената енергия. Тези роботи ще бъдат оборудвани с изкуствен интелект, така че да могат да работят независимо от своите човешки оператори и да изпълняват сложни задачи.

„Следващото поколение роботика ще бъде от съществено значение за доставянето на енергия от термоядрен синтез“, обяснява Роб Бъкингам, директор на Службата за атомна енергия на Обединеното кралство, в същото изявление.

Снимка: The University of Manchester

Виж още: Милионер си купи гигантски радар от Студената война, за да търси извънземни