Екип от физици, биолози и инженери от университета „Корнел“ в САЩ е открил някои от факторите, които водят до повече или по-малко пръски при рязане на лук, и е намерил няколко начина за намаляване на дразненето на очите.

Предишни изследвания са показали, че дразненето на очите при рязане на лук е причинено от отделянето на син-пропанетил-S-оксид във въздуха заедно с други сокове в лука. За целите на новото изследване екипът от Ню Йорк иска да разбере кои фактори водят до отделянето на повече или по-малко от соковете във въздуха по време на рязането.

За да разбере това, изследователският екип оборудва специална гилотина, която може да бъде снабдена с различни видове остриета. Освен това те покриват парчетата лук с боя, за да могат да наблюдават по-добре процеса на рязане. С помощта на гилотината те изрязват проби, всяка от които се записва. При опитите се променяха размерът, остротата и скоростта на рязане на ножовете. Те дори използваха електронен микроскоп, за да измерят точно ножовете преди употреба.

Видеоклиповете показват, че разликите в количеството на отделяния спрей, а оттам и в степента на дразнене на очите, се дължат на остротата на ножа и скоростта, с която той реже лука. Колкото по-остър е ножът и по-бавно се реже, толкова по-малко е количеството на спрея. Това се дължи на факта, че по-тъпите ножове са склонни да натискат лука, принуждавайки неговите слоеве да се огъват навътре - при разрязването слоевете се отдръпват, изтласквайки сока във въздуха.

Те също така отбелязаха, че когато капките сок се изхвърлят във въздуха, те се раздробяват на по-малки капки, което им позволява да се задържат по-дълго. По-бързото рязане води и до образуване на повече сок, а оттам и на повече мъгла, която дразни очите.

Те заключават, че хората, които режат лук, трябва да използват най-острия нож, който могат да намерят, и да режат лука си бавно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Какво се крие зад мрачното послание "Не си купувайте Pixel 9a" на JerryRigEverything (ВИДЕО)