Може и да е далеч от успехите на Blue Origin и SpaceX, но младата английска компания Orbex е достатъчно уверена, че да покаже своята ракета Prime Rocket.

Засега тя е само инженерен прототип, в който е поместено това, което компанията нарича „най-големия в света“ 3D принтиран ракетен двигател. Нещо повече, двигателят работи с биопропан, който е възобновяем горивен източник. Самата ракета е изработена от въглеродни нишки и алуминий, което я прави с 30 процента по-лека от всяка друга ракета в нейната категория. Какво тогава ще изведе в орбита тази олекотена ракета? Orbex се надява първият полет да стане от Шотландия през 2021 г., а първи неин клиент е швейцарската Astrocast. Поръчката на последната е за десет наносателита, които да бъдат изстреляни през 2023 г. с цел изграждането на глобална мрежа на Интернет на нещата.

Orbex се надява да намери своята ниша в бизнеса с малки сателити в ниска околоземна орбита, дори ако за това се наложи да почака няколко години и да даде път на големите играчи в бранша.