SpaceX току-що извърши първия тест на запалване на новия си двигател Raptor, който ще се използва, за да задвижи следващата ракета на компанията. Новината бе оповестена от изпълнителния директор Илон Мъск, който публикува два кратки клипа в Twitter. Те показват стартирането на двигателя на полигона Макгрегър в щата Тексас.

В момента двигателят Raptor се разработва като наследник на сегашния Merlin 1D и се очаква да захранва новата ракета Starship в полетите ѝ до Луната и Марс.

Първоначално Starship ще има три двигателя за тестове на ниска височина. По-нататък те ще станат общо седем, за да изведат ракетата в Космоса.

По дизайна на двигателя се работи от 2016 г. За разлика от конвенционалните ракетни двигатели Raptor използва предимно метан като гориво, което компанията твърди, че дава по-добри резултати от другите системи. Също така е по-чисто, с по-ниска цена и дори може да бъде събиран на Марс, за да се зарежда двигателят от Земята. В крайна сметка всеки Raptor е предназначен да подсигури около 440 000 паунда тегло при излитане в сравнение със 190 000 за настоящите двигатели на Merlin.

На 5 януари изпълнителният директор на SpaceX разкри, че се надява да започне тестовите полети на Starship в рамките на четири до осем седмици. Прототипът на космическия кораб обаче е бил сериозно повреден от силни ветрове в Тексас, което вероятно ще забави първите тестови полети на машината.

В крайна сметка Мъск допълни, че се надява новата ракета да може да извърши мисия до Марс още през 2022 г., а полет с екипаж - през 2024 г.

9 човешки органа, от които вече не се нуждаем

---

Ау, това няма да свърши добре (ВИДЕО)

Тагове: