Представители на НАСА и SpaceX споделиха нови подробности за плана си за деорбитиране на Международната космическа станция (МКС) в края на експлоатационния ѝ живот през 2030 г. В края на миналия месец НАСА възложи на SpaceX договор на стойност 843 млн. долара за разработване на кораб, който ще се скачи с МКС и ще я придвижи към Земята. Подробностите, разкрити в документа на НАСА за избор на изпълнител, разкриват, че само SpaceX и Northrop Grumman са били последните участници в конкурса за възлагане на поръчката, като SpaceX е изпреварила заради съществуващите силни страни платформата Dragon.

По време на медийна конференция по-рано тази седмица НАСА сподели, че деорбитализацията на МКС ще бъде дълъг процес, а деорбиталното превозно средство ще се скачи със станцията година и половина преди окончателното ѝ изгаряне при влизане в атмосферата.

Ръководителят на програмата за космическата станция на НАСА Дейна Уейгъл сподели плановете на агенцията за многомилионния деорбитален апарат. За разлика от други мисии до МКС, изпълнявани от SpaceX и Northrop Grumman, деорбиталното превозно средство ще се управлява от НАСА. Впоследствие НАСА сама ще избере компания за изстрелване, като това решение ще бъде взето в бъдеще. Агенцията ще съхранява превозното средство и ще извършва „периодична поддръжка“ преди изстрелването. НАСА ще изстреля превозното средство „около година и половина преди последното изгаряне при влизане в атмосферата“.

След скачването НАСА ще проведе серия от проверки, за да гарантира, че превозното средство е „здраво“. На станцията ще ѝ отнеме „общо около година до година и половина“, за да се свлече, като екипажът „ще бъде на борда възможно най-дълго“, за да я поддържа здрава, разкри служителят на НАСА. Екипажът ще напусне станцията приблизително шест месеца преди повторното ѝ спускане.

Последните маневри по деорбитализацията на МКС ще се извършат на височина 220 км, преди апаратът да започне последните си изгаряния за деорбитализация - сподели Вайгел. След това ще са необходими четири дни, преди станцията да започне финалните изгаряния за повторно влизане в атмосферата.

Поради профила на изстрелване, особено изискването за делта-в от 57 метра в секунда, деорбиталният апарат ще носи повече от 35 000 килограма гориво. Докато закупуването на ракета отнема поне три години преди полета, НАСА може да „го направи малко по-рано“, но няма да интегрира ракетата и космическия кораб, докато не се ангажира с изстрелването. SpaceX разполага с „няколко различни конфигурации в продуктовата линия Falcon“, за да подкрепи мисията, ако се стигне дотам според директора на управлението на мисията Dragon Сара Уокър.

В резултат на всичко това НАСА ще използва приблизителни оценки, но точно сега „нормалният план или краят на живота в края на 2030 г. означава, че ще падне в океана през януари 2031 г.“.

Снимка: SpaceX

Виж още: Asus Vivobook S15: нещо различно и ново