Дори и да не сте запознати с термина "Голямата петорка", що се отнася до технологичните компании, веднага ще се досетите за кои точно става въпрос: Amazon, Apple, Google, Meta и Microsoft.

Както е известно, при почти всички от тях имаше няколко големи вълни на освобождаване на служители, но се оказва, че все пак наемането не е съвсем спряло. И то дори по отношение на дистанционната работа.

Amazon: 43 позиции

В компания с размерите на Amazon трудно се намират дистанционни позиции. Въпреки това тези, които са на разположение, обхващат широк спектър от киберсигурност, инженерство, маркетинг и др.

По-голямата част от обявите на Amazon са за наистина отдалечени позиции, въпреки че няколко са свързани с определен населен пункт.

Apple: 17 свободни позиции

Apple ясно изрази мнението си за дистанционната работа на пълен работен ден, така че не е много изненадващо, че са налични едва 17 позиции. Около половината от тях са за позиции в областта на продажбите, а другата половина са свързани с работа със софтуер.

Фактът, че обявите са обвързани с конкретни градове, не означава, че трябва да живеете наблизо. Но много описания или не изясняват колко близо трябва да живеете до дадено място, или просто са неясни.

Google: 133 свободни работни места

Да, Google (най-големият и най-известен клон на Alphabet) има по-голям избор от дистанционни роли, отколкото Amazon и Apple. Въпреки това не успях да разбера как да филтрирам списъка само до тези, които са базирани в САЩ (което е странно за компания, чиято мисия е да помага на хората да намират неща). В този смисъл около една трета от обявите са извън САЩ.

Нещо повече, Google има достатъчно голям физически отпечатък, така че повечето позиции са обвързани с определени офис локации и са позиционирани като "подходящи за отдалечено работно място" вместо като напълно отдалечени. С други думи, ще трябва да заявите предпочитанията си да работите извън офис и може да се наложи да се аргументирате.

Мета: 249 свободни позиции

От "Голямата петорка" тя изглежда най-отворена към дистанционната работа, с цяла страница, възхваляваща достойнствата на дистанционната работа, и сравнително ясни позиции, допълнени с диапазони на заплатите.

Към момента тя отстъпва само на Microsoft по количеството на обявите за работа, подходящи за служители, работещи извън офиса. Макар че много от обявите са свързани с незадължителни физически местоположения, има и няколко чисто дистанционни позиции. Така че, ако възнамерявате да останете на място, това може да е добро начало.

Microsoft: 323 свободни работни места

Макар и първенци в категорията, тук обаче има следната особеност: дистанционните работни места в Microsoft са подраздел, изрязан от три варианта: на място, "до 50% работа от дома" и "до 100% работа от дома". Повечето от работните места "до 100%" са придружени от информация за диапазона на заплатите, която включва типичен диапазон на основната заплата, както и отделен, по-висок диапазон за тези в Сан Франциско или Ню Йорк, където разходите за живот са наистина прекалено високи.

Снимки: Unsplash

Виж още: Най-голяма вероятност има да бъде прочетен неделен email 

Тагове: