Според ново изследване, публикувано в списание Nature, огромният комуникационен сателит от следващо поколение BlueWalker 3 се е превърнал в един от най-ярките обекти, видими в нощното небе.

Въпреки че BlueWalker 3 е революционен заради способността си да превръща обикновените смартфони в сателитни телефони, той може да постави началото на ново поколение сателити, които създават много по-голямо светлинно замърсяване от своите по-стари и по-малки предшественици. Бързо растящите мегаконстелации от интернет сателити вече пречат на изследователите да наблюдават светове отвъд Земята. BlueWalker 3 е най-яркият сателит в ниска околоземна орбита и астрономите се опасяват, че той е само върхът на айсберга.

Според новото изследване BlueWalker 3 е толкова ярък, колкото осмата по яркост звезда, видима от Земята - Процион. Само Луната, Юпитер, Венера и седем звезди на нашето нощно небе са по-ярки от BlueWalker 3. Това се основава на наблюденията на професионални астрономи и любители от Чили, САЩ, Мексико, Нова Зеландия, Нидерландия и Мароко.

Обикновено колкото по-голям е сателитът, толкова по-ярък е той, тъй като има по-голяма повърхност за отразяване на светлината. BlueWalker 3 е далеч най-яркият сателит в небето заради размера си, с масив от 64 квадратни метра. Това е най-големият търговски комуникационен масив в ниска околоземна орбита, но може би няма да е задълго, тъй като е само прототип за съзвездие от още по-големи сателити, разработвани от AST SpaceMobile и подкрепяни от AT&T.

Следите от сателити могат да пречат при телескопични наблюдения. Ярките, подобни на звезди обекти, които прелитат през небето, ще затруднят определянето на съзвездията. Освен това те увеличават фоновото сияние на небето, поради което е много по-трудно да се видят мъглявините, облаците прах и по-дребните детайли в нощното небе.

Снимка: AST Mobile

Виж още: Дирижабъл със слънчева енергия ще опита да обиколи света, без да каца никъде

 

Тагове: