Първата черна дупка, която човечеството някога е заснело, ни предостави и това, което изследователите наричат "недвусмислено доказателство", че черните дупки се въртят. Международен екип от учени, ръководен от китайския изследовател д-р Куи Южу, анализира 22-годишни данни от наблюдения, събрани от повече от 20 телескопа по света. Те установили, че черната дупка в центъра на галактиката М87, която е 6.5 милиарда пъти по-масивна от нашето Слънце, показва осцилираща струя, която се люлее нагоре-надолу на всеки 11 години. Това явление потвърждава, че черната дупка наистина се върти.

Черните дупки поглъщат огромни количества газ и прах, които привличат с могъщото си гравитационно привличане. Малка част от тези частици, които не попадат в черната дупка, се изхвърлят навън и пътуват със скорост, близка до тази на светлината, като се появяват като тесни лъчи по оста. Тези лъчи се наричат "струи". Наблюденията на телескопите показват, че струята на М87 се колебае на 10 градуса в повтарящ се 11-годишен цикъл, точно както е предсказано от Общата теория на относителността на Айнщайн.

И така, какво кара струята на М87 да се колебае напред-назад?

Анализът на изследователите показва, че оста на въртене на черната дупка не съвпада напълно с оста на въртене на нейния акреционен диск. Тази структура, подобна на диск, обикновено се открива около черна дупка, тъй като е изградена от материали, които постепенно се завиват в празнотата, за да бъдат погълнати. Това несъответствие между въртящата се маса и материята, която се завихря около нея, причинява "значително въздействие върху околното пространство-време", което влияе върху движението на близките обекти в това, което Общата теория на относителността нарича "влачене на рамката".

Това е значимо откритие, което подобрява разбирането ни за мистериозната област на пространство-времето - освен че доказва правотата на Айнщайн, разбира се. Учените обаче все още не са установили размера на акреционния диск на М87 и скоростта на въртене на черната му дупка, което изисква допълнителни наблюдения и анализи.

Снимка: Unsplash/Yuzhu Cui et al. 2023, Intouchable Lab@Openverse and Zhejiang Lab

Виж още: Според нова теория на гравитацията информацията все пак може да избяга от черните дупки