Учените смятат, че са открили най-магнетизираната звезда във Вселената. Звездата, известна като HD 45166, има уникална спектрална характеристика, богата на хелий, която подсказва за необичаен произход.

Освен че поставя рекорди, тя може да представлява първият етап от жизнения цикъл на магнетар - странен вид неутронна звезда.

Неутронните звезди са най-плътните познати небесни обекти във Вселената, които събират в кълбо маса, равностойна на тази на едно Слънце. Техните силно магнитни варианти - известни като магнетари - имат едни от най-силните известни магнитни полета във Вселената. Неутронните звезди и магнетарите се образуват след масивни експлозии на свръхнови, когато остатъците от материала на мъртва звезда се сгъстяват в изключително плътен и горещ обект.

Но астрономите все още се опитват да разберат какви са условията, при които възникват магнетарите в сравнение с обикновените неутронни звезди. Новото изследване, публикувано в Science на 17 август, може да хвърли светлина върху този процес.

Разположена на 3000 светлинни години от Земята в съзвездието Моноцерос (Еднорог), HD 45166 озадачава учените вече повече от век. Звездата се държи подобно на един вид изключително ярки звездни обекти, известни като звезди от типа Волф-Райет, с тази разлика, че е по-малка, по-слаба и има необичайно висока концентрация на хелий. Въпреки това никой не беше изказал задоволителна хипотеза, която да обясни странния й спектрален подпис - досега.

"Спомням си, че докато четях литературата, изпитах момент на "Еврика": "Ами ако тази звезда е магнитна?", казва Томер Шенар, астроном от Амстердамския университет и съавтор на новото изследване.

Използвайки данни от няколко наземни обсерватории, Шенар и екипът му откриват, че HD 45166 е изключително магнитен обект - рекордно голям, 43 000 пъти по-магнитен от Слънцето. Изследователите подозират, че за разлика от повечето масивни хелиеви звезди, които еволюират от червени свръхгиганти, HD 45166 се е образувала по време на сливане между две по-малки звезди. Те също така смятат, че след няколко милиона години тя ще се взриви в скромна свръхнова и ще се формира отново като магнетар.

Междувременно този протомагнетар представлява нов тип звезден обект, невиждан досега - масивна магнитна хелиева звезда.

Снимка: NOIRLab/AURA/NSF/P. Marenfeld/M. Zamani

Виж още: Фонтани от диаманти изригват от центъра на Земята