След като претърпяхме поражение от AI в Go и DotА 2, битката между човек и машина започна да изглежда малко едностранно. Но човек най-накрая успя да спечели срещу бъдещите ни роботски владетели. Шампионът по дебати Хариш Натараджан триумфира в живия сблъсък с Miss Debater на IBM по време на конференцията на компанията в Сан Франциско в понеделник. Победителят в европейския дебат за 2012 г. и черния монолит на IBM разменят бързи реплики за субсидии за предучилищно образование в продължение на 25 минути, преди тълпата да приветства Натараджан като победител. Можете да видите дебата изцяло по-долу.

На всяка от страните беше дадено по 15 минути за подготовка за сблъсъка, след което представиха четириминутно откриващо изявление, четириминутно опровержение и двуминутно резюме. Междувременно аудиторията от 700 души се състоеше от топ специалисти по дебати от училищата в Сан Франциско и повече от сто журналисти.

Miss Debater (известен преди като Project Debater) извади аргументи от своята база данни от 10 милиарда изречения, взети от вестници и академични списания. С база данни от огромен брой статии, доклади и новинарски материали Project Debater е добре въоръжен и готов да влезе в спор, но разкриването на факти и цифри има много малко общо с истинското умение да бъдат придавани аргументи в защита на определена логическа теза. Компютърът нe e cвъpзaн c интepнeт и нe мoжe дa изпoлзвa apгyмeнти oт caйтoвe ĸaтo Wіkіреdіа. Женски глас, излъчван от черната кутия с човешки размери, издаваше отговорите му, докато три сини топки се носеха около дисплея му.

Двубоят беше последното събитие в серията "грандиозно предизвикателство" на IBM, която кара хората да се противопоставят на интелигентните машини. През 1996 г. нейната компютърна система победи гросмайстора Гари Каспаров, макар че по-късно руснакът обвини екипа на IBM в измама, нещо, което компанията отрича до днес - по-късно той оттегли някои от своите твърдения. След това, през 2011 г., суперкомпютърът Watson разби двама състезатели в кръг от Jeopardy!

Как да направите сайта си по-сигурен и надежден?

---

За „David Bowie Is?”, музикалните приложения и защо не трябва да използваш телефона си единствено за „Facebook” браузинг

---

Изненадай любимия с дигитален подарък: Windows и Office лиценз от GoodOffer24