Повече от месец след наемането на няколко бивши изследователи от DeepMind, Twitter съобщи, че напредва с вътрешен проект за изкуствен интелект. Според Business Insider Илон Мъск наскоро е закупил 10 000 графични процесора за използване в един от двата останали центъра за данни на компанията. Източник е заявил пред изданието, че покупката показва, че Мъск е "отдаден" на усилията, особено като се има предвид фактът, че не би имало причина Twitter да харчи толкова много пари за графични процесори за центрове за данни, ако не планира да ги използва за работа с изкуствен интелект.

Съобщава се, че проектът включва създаването на генеративен изкуствен интелект, който компанията ще тренира върху собствения си огромен масив от данни. Не е ясно как Twitter ще използва технологията. Insider предполага, че генеративният ИИ би могъл да разшири функционалността на платформата за търсене или да помогне на компанията да възстанови рекламния си бизнес. Във всеки случай докладът споменава и неотдавнашното решение на Мъск да подпише отворено писмо, в което призовава за шестмесечна пауза в разработването на ИИ.

Мъск е яростен критик на OpenAI, изследователската организация за изкуствен интелект, на която е съосновател през 2015 г. "Все още съм объркан как една организация с нестопанска цел, на която дарих 100 млн. долара, по някакъв начин се превърна в организация с пазарна капитализация от 30 млрд. долара. Ако това е законно, защо не го правят всички?", заяви Мъск в една от последните си тиради в Twitter срещу дъщерното дружество с нестопанска цел на лабораторията - OpenAI Limited Partnership.

Неотдавнашен доклад от "Семафор" обаче предполага, че враждата му с OpenAI е по-лична. Съобщава се, че през 2018 г. Мъск е казал на Сам Олтман, един от съоснователите на OpenAI, че лабораторията изостава твърде много от Google. След това Мъск предложил той да бъде този, който ще управлява фирмата - предложение, което Олтман и другите основатели на OpenAI отхвърлили.

Борбата за власт доведе до напускането на Мъск от OpenAI, въпреки че публично и двете страни твърдят, че Мъск е напуснал поради конфликт на интереси, свързан с Tesla. По това време OpenAI заяви, че милиардерът ще продължи да финансира нейните изследвания. Въпреки това според "Семафор" плащанията на Мъск са спрели след неговото напускане въпреки обещанието да предостави на фирмата около 1 млрд. долара. Внезапният недостиг е накарал OpenAI да се бори за набиране на парични средства. През 2019 г. организацията обяви, че създава дъщерно дружество с нестопанска цел, за да осигури необходимия капитал за финансиране на работата си. През същата година фирмата обяви инвестиция от 1 млрд. долара от Microsoft. Когато OpenAI отвори ChatGPT за обществеността през ноември и чатботът започна да доминира в новинарските заглавия, според съобщенията Мъск е бил "бесен". Месец по-късно той прекъснал достъпа на OpenAI до данни на Twitter и сега изглежда, че иска да се конкурира със старата си организация.

Снимка: Unsplash

Виж още: Twitter изправен пред нов съдебен процес заради неизпълнени задължения