Постоянният ловец на НЛО в Харвард смята, че той и екипът му може би са открили малки фрагменти от междузвезден посетител на дъното на Тихия океан, но все още има много причини за скептицизъм.

Както съобщава Би Би Си, астрономът от Харвард Ави Льоб е открил фрагменти от извънземен метеор с помощта на своята "междузвездна кука" - изобретено от него приспособление, наподобяващо пипало, което остъргва океанското дъно, за да събира потенциални проби от междузвездни скали.

Льоб се е прочул с дългогодишния си стремеж да открива артефакти, които биха могли да принадлежат на извънземна цивилизация. Макар че той е може би най-известен с теориите си за междузвездния обект Oumuamua, който прелетя покрай Земята през октомври 2017 г., последната въпросна аномалия, наречена IM1, падна в Тихия океан още през 2014 г.

Льоб е твърдо убеден, че обектът е дошъл извън нашата Слънчева система поради невероятната скорост, с която се е разбил във воден басейн, чието местоположение Министерството на отбраната на САЩ по-късно потвърди.

И това не е всичко. Льоб твърди, че метеорът може да представлява технология от извънземна цивилизация - една безспорно пресилена теория, която със сигурност ще повдигне въпроси сред колегите му. Но дали той и екипът му наистина са открили доказателства за междузвездния произход на обекта, или просто са пресявали иначе незабележими отломки на дъното на океана?

По-рано този месец Льоб и екипът му отплаваха на борда на кораб, наречен "Сребърна звезда", за да вземат междузвездната си кука на разходка. И на 21 юни изглежда, че са попаднали в полезрението, когато са открили малки сферични фрагменти, съставени от странна смес от желязо, магнезий и титан.

Би Би Си отбелязва, че сферички като тези, които харвардският ловец на извънземни и неговият екип са открили, често са отличителни белези на метеорити или астероиди, които се създават при силна експлозия.

Макар Льоб да изглежда уверен, че малките фрагменти с размер само една трета от милиметъра са от IM1, други учени са скептични и отбелязват, че сферичките могат да бъдат създадени и от земни процеси.

"Малките метални сферички се срещат изключително често на Земята", казва Марк Фрис от NASA, пред Би Би Си. "Те идват от автомобилните отработени газове, спирачките на превозните средства, заваряването, вулканите и вероятно от още някои източници, които не сме идентифицирали."

И това не означава, че те биха могли да бъдат парчета от стотиците други метеорити, които се изсипват върху нас всяка година.

Но това не е смутило Льоб, който оттогава настоява в блога си, че "аномалният" състав на сферичките ги прави добър кандидат за междузвезден произход, въпреки че отбелязва, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере какво точно ги прави толкова специални. Сега екипът се надява да анализира пробите със спектрометър в Харвард, за да идентифицира всички изотопи в тях.

И кой знае? Все още има малка вероятност те да са пристигнали тук от съвсем друга звездна система.

Снимка: Unsplash

Виж още: Един на всеки петима професори е виждал НЛО