Учените са открили огромен воден басейн под повърхността на Земята. Огромният запас от вода всъщност е скрит под земната кора и е три пъти по-голям от океаните, които се намират на повърхността.

Умопомрачително, нали?

Находката е от съвсем наскоро - учените я откриват през 2014 г. Като се има предвид, че е скрит на цели 700 километра под земята, водният масив не е съвсем достъпен. Той се съдържа в синя скала, известна като рингудит, в земната мантия, която действа като своеобразна гъба за това огромно количество H2O. Така че това не е течност, твърдо вещество или газ, а четвърта молекулярна структура на водата, съдържаща се в мантийната скала.

"Рингудитът е като гъба, която попива вода, има нещо много специално в кристалната структура на рингудита, което му позволява да привлича водород и да задържа вода", казва геофизикът Стив Якобсен, който е участвал в монументалното откритие.

"Този минерал може да съдържа много вода в условията на дълбоката мантия."

Водната скала е открита от учени от Северозападния университет в Илинойс, които използват сеизмометри за измерване на вълните, генерирани от земетресенията в САЩ. При изследванията си те установили, че вълните не се ограничават до земната повърхност, а се движат в цялото ядро на планетата. Като измерват скоростта и дълбочината на тези вълни, изследователите успяват да установят в какви скали се съдържа водата - в крайна сметка те се спират на рингудита.

Веществото може да съдържа до 1.5% вода и ако рингудитът под повърхността има само 1% вода в молекулярния си строеж, това би означавало, че той съдържа три пъти повече вода от всички океани на повърхността на Земята.

И така, защо е важно всичко това?

Откритието може да помогне на учените да определят как се е формирала Земята, като подкрепи теорията, че водата на Земята е дошла отвътре, а не от астероиди и комети. Якобсен обяснява тогава: "Мисля, че най-накрая виждаме доказателства за целоземен воден цикъл, което може да помогне да се обясни огромното количество течна вода на повърхността на нашата обитаема планета.

Занапред Джейкъбсън и екипът му искат да установят дали този слой обгръща цялата планета Земя.

"Учените търсят тази липсваща дълбока вода от десетилетия", казва той.

Снимка: Unsplash

Виж още: Не е необходима мозъчна операция: австралийската Synchron е на километри пред Neuralink (ВИДЕО)