Учени са открили, че някои астероиди, които до голяма степен са направени от малки парчета отломки, могат да бъдат много трудни за отклоняване, ако някой някога се насочи към Земята: ужасяващо откритие, което може да ни принуди да преразгледаме нашите стратегии за защита от астероиди.

Това е особено уместна тема, като се има предвид неотдавнашното успешно отклоняване на астероида Дидаймос от NASA чрез разбиването на космическия кораб за тест за двойно намаляване на астероидите (DART) в него миналата година. Това беше доказателство за концептуална мисия, предназначена да проучи начините човечеството да се защити от астероидни заплахи.

Чрез анализиране на астероидни частици, събрани от сондата Hayabusa 1 на Японската космическа агенция, която посети 480-метровия астероид Итокава през 2005 г., изследователите предполагат, че отдалеченият астероид е много по-стар, отколкото се смяташе досега.

Всъщност Итокава, за който учените отдавна вярват, че е гигантска колекция от космически скали, а не една голяма буца, може да е толкова стар, колкото самата Слънчева система.

Значителната възраст на Итокава шокира учените.

„За разлика от монолитните астероиди Итокава не е единична скала, а принадлежи към семейството на купчините от развалини, което означава, че е изцяло направен от хлабави камъни и скали, като почти половината от него е празно пространство“, казва Фред Журдан, професор по планетарни науки в Университетът Къртин в Австралия и водещ автор на нова статия, озаглавена „Астероидите от купчина развалини са завинаги“, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Времето за оцеляване на монолитни астероиди с размерите на Итокава се предвижда да бъде само няколко стотици хиляди години в астероидния пояс“, продължава Журдан, добавяйки, че формирането му датира отпреди „поне 4.2 милиарда години“, което е „удивително дълго време за оцеляване за астероид с размерите на Итокава“.

Според Журдан и колегите му фактът, че това е купчина от развалини, а не твърда буца, го прави по същество ударопоглъщащ, което може да обясни изключително дългия му живот и присъщата му устойчивост.

Но ако обект като него някога се насочи към Земята, това може да е много лоша новина.

„Накратко, открихме, че Итокава е като гигантска космическа възглавница, която поглъща удари и е много трудна за унищожаване“, каза той.

Изследването предполага, че купчините от летящи в космоса скални развалини като Итокава може да са много „по-изобилни в астероидния пояс, отколкото се смяташе досега“ според съавтора Ник Тимс, също професор по планетарни науки в Къртин, което означава, че „има по-голям шанс, ако голям астероид се втурва към Земята, той да бъде купчина отломки“.

Но това не значи непременно, че сме обречени.

Въоръжени със знанието, че това може да е хлабава колекция от камъни, застрашаващи съществуването ни, а не гигантска билярдна топка в небето, бихме могли да променим тактиката си за защита и например да използваме „ударна вълна отблизо чрез ядрен взрив, за да изтласка астероид от купчина отломки извън курса му, без да го унищожи“, както Тимс предлага в изявлението.

С други думи, може да се наложи да преосмислим нашите отбранителни стратегии.

Снимка: Unsplash

Виж още: Учените предупредиха, че сме опасно близо до ядрен апокалипсис