Това е звукът, който издава камък, когато се блъсне в Марс. Поне това засече инструментът InSight на NASA миналия септември, когато улови слабия и, честно казано, забавен звук на метеороид, който се разбива в атмосферата на Марс, експлодирайки на множество парчета и удряйки повърхността достатъчно силно, за да остави следа.

Шумът звучи толкова смешно отчасти заради това как звуковите вълни от удара се движат през сухата атмосфера на Марс. При определени условия - като пустини на Земята - ниските звуци се движат по-бързо от високите. „Наблюдател, който е близо до удара, би чул „пук“, докато някой на много километри от него би чул първи басовите звуци, създавайки „тътен“, обяснява публикация в блог на NASA.

Звуците в крайна сметка бяха засечени от InSight, спускаемият апарат на NASA, който кацна през 2018 г. и регистрира „малки и големи трусове“ на Червената планета през последните няколко години. Слушането на треперенето на планетата дава на учените по-добра представа за процесите там.

Планетарните учени са учудени защо InSight не е открил повече удари на космически скали върху Червената планета. Не само че Марс се намира до главния астероиден пояс на Слънчевата система, който е гореща точка за космически скали, но и тънката му атмосфера трябва да позволява на метеорите да преминават през нея, без да ги унищожават. Тези фактори означават, че по-голяма част от космическите скали трябва да стигнат до марсианската повърхност, отколкото, да речем, земната.

Изследователите са доста уверени, че липсата на детекции не е знак, че сеизмометърът на InSight е дефектен. През близо четирите си години на Червената планета инструментът е открил повече от 1300 земетресения и е достатъчно чувствителен, за да открие сеизмични вълни от хиляди километри.

Учените от InSight смятаха, че въздействията може да са скрити от шума от вятъра на Червената планета или от сезонните промени в атмосферата. Сега изследователите ще преразгледат данните от InSight, за да потърсят сеизмичните пръстови отпечатъци на други въздействия на космически скали.

Снимка: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Виж още: Прогноза: до 25 години ще открием живот извън Слънчевата система