Учени току-що откриха един изключително важен факт за течната вода на Марс - тя не само потича, но и кипи. Това откритие на свой ред решава една от най-големите загадки за повърхността на Червената планета, пише Gizmodo.

За целта учените са построили камера, симулираща условията и атмосферата на Марс, след което са поставили вътре лед. Когато той се стопява, водата от него потича, но изненадващо, докато тече, тя също така и кипва. Този процес е достатъчно силен, за да може водата да повлече със себе си прах, кал и други частици от повърхността. Още по-интересно е, че температурата не е основният фактор за кипенето; то се поражда поради атмосферното налягане.

"Атмосферното налягане на Марс е много по-ниско от това на Земята, което означава, че водата кипи при много по-ниска температура", коментира Сюзан Конуей, която е съавтор на изследването.

На повърхността на Марс налягането е от пет до десет милибара, което означава, че водата кипи практически без значение на температурата. Учените са стигнали и до още едно заключение - кипенето значително намалява живота на водата в течно състояние и така се създава среда, която не е никак благоприятна за микроорганизми.

Виж още: NASA търси нови предложения за обитаеми жилища за хората, които ще отидат на Марс