Съзнанието е вашето разбиране за себе си и заобикалящата ви среда. Това съзнание е уникално за вас и е субективно.

Нова теория за съзнанието, разработена от изследовател от Chobanian & Avedisian School of Medicine към Бостънския университет, описва защо се е развило, за какво е полезно, какво му влияе и защо е толкова трудно да се противопоставяме на някои желания.

„Накратко, нашата теория е, че съзнанието се е развило като система за памет, която се използва от нашия несъзнателен мозък, за да ни помогне гъвкаво и креативно да си представим бъдещето и да планираме съответно“, обяснява авторът Андрю Бъдсън, доктор по медицина, професор по неврология. „Напълно новото в тази теория е, че тя предполага, че не възприемаме света, не вземаме решения или не извършваме действия директно. Вместо това правим всички тези неща несъзнателно и след това – около половин секунда по-късно – съзнателно си спомняме, че ги правим.“

За да обясни редица явления, които не могат да бъдат лесно описани от по-ранните теории за съзнанието, Бъдсън и неговите съавтори, психологът Елизабет Кенсингър от Бостънския колеж и философът Кенет Ричман от Масачузетския колеж по фармация и здравни науки, са разработили тази теория.

„Знаехме, че съзнателните процеси просто са твърде бавни, за да участваме активно в музика, спорт и други дейности, където са необходими рефлекси за част от секундата. Но ако съзнанието не участва в такива процеси, тогава е необходимо по-добро обяснение на това какво прави съзнанието“, каза Бъдсън, който също е началник на когнитивната и поведенческа неврология, помощник-началник на щаба за образованието и директор на Центъра за транслационна когнитивна неврология в Бостънската здравна система по въпросите на ветераните.

Тази теория според изследователите е важна, защото изяснява как всичките ни избори и действия – за които погрешно вярваме, че са направени съзнателно – всъщност са направени несъзнателно. Следователно, тъй като нашето съзнание не отговаря за нашите действия, може да си кажем, че просто ще изядем една топка сладолед и тогава, следващото нещо, което знаем, че контейнерът е празен.

„Дори нашите мисли обикновено не са под нашия съзнателен контрол. Тази липса на контрол е причината, поради която може да имаме затруднения да спрем потока от мисли, преминаващи през главата ни, докато се опитваме да заспим, а също и защо вниманието е трудно“, добавя Бъдсън.

Бъдсън и неговите съавтори считат редица неврологични, психиатрични и разстройства на развитието за разстройства на съзнанието, включително болестта на Алцхаймер и други деменции, делириум, мигрена, шизофрения, дисоциативно разстройство на идентичността, някои видове аутизъм и др.

И накрая – техният документ предоставя пътна карта за това как професионалистите, преподавателите и хората могат най-добре да подобрят поведението и да придобият знания, като използват клинични и образователни методи, които могат да бъдат ефективни при оформянето както на съзнателния ум, така и на несъзнателния мозък. С по-нататъшно изследване тази работа може да позволи на пациентите да подобрят проблемното поведение като преяждане, да ни помогне да разберем начините, по които мозъчните структури поддържат паметта, и дори да предостави поглед върху философските въпроси около свободната воля и моралната отговорност.

Снимка: Unsplash

Виж още: Човешки мозъчни клетки оживяха в мозъка на плъх