Изследователи от Държавния университет в Орегон създадоха двукрак робот, наречен Каси. Наскоро тя измина пет километра за малко над 53 минути. Каси е разработена под ръководството на професора по роботика Джонатан Хърст, който получи 1 милион долара безвъзмездна помощ от Агенцията за напреднали изследователски проекти на Министерството на отбраната на САЩ.

След като Каси беше представена в университета през 2017 г., студентите изследваха различни възможности за машинно обучение за робота. Тя беше първият двуног робот, който използва машинно обучение, за да контролира бягането си на открит терен. Роботът завърши 5-километровия преход в кампуса на щата Орегон с едно зареждане на батерията.

Каси е проектирана да има колене, които се огъват подобно на тези на щрауса, а роботът е обучен да бяга с техника, известна като алгоритъм за дълбоко подсилване. Бягането е сложно за роботите, защото изисква динамично балансиране, което в същността си представлява способността да се поддържа баланс, докато се сменя местоположението. Каси се е научила да прави безкрайни фини корекции, за да остане изправена по време на движение.

Изследователите казват, че Каси е много ефективна поради начина, по който е проектирана и изградена. Обучението с дълбоко подсилване е мощен метод на AI, който развива умения като бягане, прескачане и ходене нагоре и надолу по стълби. Хърст казва, че роботите ще бъдат навсякъде в реалния свят един ден, като ще се срещат толкова често, колкото автомобилите днес. Ограничаващият фактор за разпространението им досега е науката и разбирането за движението на краката.

Изследователи от щата Орегон вече направиха множество пробиви в това направление. По време на прехода общото регистрирано време на Каси за преодоляването на трасето беше 53 минути и три секунди. То включваше около шест минути и половина нулиране на положението на тялото след две падания. Едното се случи поради прегрял компютър, а другото - защото роботът беше помолен да се завърти с висока скорост. Каси също е веща в качването и слизането по стълби.

Снимка: Oregon State University

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера