Астрономите са прихванали мистериозен и древен радиосигнал, който е пътувал от най-далечните краища на Космоса - в продължение на изумителните осем милиарда години, повече от половината от живота на Вселената, - преди да достигне Земята.

Сигналът е т.нар. бързо радиоизбухване (FRB), а откритията на астрономите, публикувани в списание Science, показват, че това е най-мощният наблюдаван досега сигнал. Толкова мощен, че за по-малко от милисекунда FRB е освободил същото количество енергия, което нашето Слънце излъчва за 30 години.

"Това е достатъчна мощност, за да затоплим в микровълнова фурна купа с пуканки с размер около два пъти по-голям от този на Слънцето", казва пред New Scientist съавторът на изследването Райън Шанън, астрофизик от Технологичния университет Суинбърн.

Какво може да предизвика такъв мощен взрив?

Астрономите не са сигурни, но изследователите твърдят, че това забележително откритие може да помогне да се разсее мистерията зад произхода на FRB, както и да предостави безценен инструмент за измерване на самия Космос.

"Статията потвърждава, че бързите радиоизбухвания са често срещано явление в Космоса и че ще можем да ги използваме, за да открием материя между галактиките и да разберем по-добре структурата на Вселената", казва Шанън в изявление за проучването.

FRB са неуловими странни явления; първото от тях е открито едва през 2007 г., а от тогава до сега са регистрирани само около 50. Този, обозначен като FRB 20220610A, е открит през юни миналата година с помощта на радиотелескопа ASKAP в Западна Австралия.

Когато изследователите проследиха този процес с помощта на телескопи в Европа и Южна Америка, те успяха да разкрият произхода на взрива. Те бяха очаровани да открият, че то идва от много по-далеч, отколкото са предполагали. Очаквайки да открият галактика източник, вместо това те открили, че FRB вероятно произхожда от куп от сливащи се галактики, в които се образуват нови звезди.

Според изследователите това потвърждава преобладаващата теория, че тези избухвания идват от неутронни звезди, които представляват колапсирали ядра на масивни звезди, за които се смята, че са едни от най-плътните обекти във Вселената.

Най-вълнуващото от всичко е, че избухването потвърждава така наречената зависимост на Макарт, която предполага, че колкото по-голямо е разстоянието, от което идва FRB, толкова повече дифузен газ между галактиките ще се открие по време на пътуването му.

"Бързите радиоизбухвания усещат този йонизиран материал", обяснява Шанън в изявлението си. "Дори в пространство, което е почти напълно празно, те могат да "видят" всички електрони и това ни позволява да измерим колко много материал има между галактиките."

Този междугалактически материал е изключително важен за отчитане. Точно сега, без да можем да го видим, "ако преброим количеството нормална материя във Вселената - атомите, от които всички ние сме изградени, - ще установим, че повече от половината от това, което би трябвало да има днес, липсва", казва Шанън.

Ако тази липсваща материя е скрита между галактиките, FRB може да помогне за откриването им. В противен случай може да се наложи да преосмислим някои от детайлите на нашите космологични модели.

Снимка: Unsplash

Виж още: Учените предлагат закон за еволюцията на всичко във Вселената