За повечето от нас комунизмът е спомен от миналото - мрачен, светъл, носталгичен или с някакъв друг емоционален оттенък. За други - това е период от историята, познат само от учебниците по история. Каквито и асоциации да поражда у нас думата "комунизъм", всички сме сигурни в едно - това е важен, ключов, незабравим момент от историята на света, който не може да бъде по никакъв начин пренебрегнат. И ако някои просто пишат за комунистическите режими в историческите книги, то други правят нещо още по-необичайно - създават комунистически паркове.

Всъщност става дума за един единствен, уникален комунистически парк за отдих, който в най-скоро време ще се издига в община Чунцин в "Меката" на комунизма - Китай. Паркът, който, разбира се, ще бъде издържан в ярко червени цветове, ще бъде посветен на историята на комунистическата партия. Според предварителните проекти той ще заема пространство от 128 хектара, а строежа му ще струва 386,7 милиона долара.

Паркът ще се състои от три отделни части - площадка за провеждане на различни представления, търговска част и място за отдих, разходка и релакс. Тук ще има театър с полуоткрит покрив, предназначен за 2100 зрители. Цифрата не е случайна - тя символизира 21 век. На театъра ще се представят спектакли, посветени на историята на комунистическата партия от 1921 г. до наши дни. Първото представление трябва да се състои на 1 юли 2012 г., когато ще бъде отбелязана годишнината на Комунистическата партия на Китай.

В парка ще има и интересна атракция - пет знамена, изработени от специален материал, който би трябвало да бъде вписан и в Книгата на Гинес. Сред тях ще е националното знаме на Китай, изработено като платно с площ 1949 кв. м. Останалите ще са флагът на партията (площ 1921 кв. м), военен флаг (площ 810 кв.м.), комсомолското знаме (площ 1922 кв. м.) и пионерското знаме (площ 1949 кв. м).

Естествено тук ще има и много градинки, където ще бъдат посадени основно червени кленове и рози. За пристигащите туристи пък ще работят три модерни хотела.

Изцяло паркът ще бъде построен в продължение на четири години. Очаква се той да бъде посещаван ежедневно от 30 000-50 000 туристи.

 

Тагове: