Окончателният сблъсък на китайската космическа станция "Тянгун-1" най-вероятно ще стане в ранните часове на 1 април или още вечерта на 31 март, прогнозират специалисти.

Европейската космическа агенция публикува карта на рисковите точки, където може да стане сблъсъкът.

На всеки 89 минути станцията прелита над страната ни, но теоретичните шансове да се разбие на наша територия са 0.01 процента. По последни данни, станцията е преминала над България към 8 часа тази сутрин. Няма опасност отломки от китайската космическа станция да паднат на територията на България, уверяват властите у нас.

Опасността от падане на големи фрагменти от китайската космическа станция "Тянгун 1" на територията на която и да е страна e минимална, категорична е позицията и на Министерството на външните работи на Китай. Властите обещават, че в случай на нужда оперативно ще информират съответните държави за възникналите рискове.

Ако обаче парчета от станцията попаднат на българска територия, те не трябва да се пипат, защото съдържат токсично вещество на име хидразин.

Станцията "Тянгун-1" е с маса 8.5 тона и е с дължина 12 метра при диаметър 3.3 метра. Тя беше изведена в орбита през месец септември 2011 г. В следващите две години към нея се скачиха на два пъти кораби от серията "Шънчжоу". След това полетът на космическата лаборатория премина в непилотиран режим, предшестващ обратното падане на Земята.

В момента тя лети към Земята със скорост от 29 000 км/час.

Траекторията непрекъснато се мени и не се знае точният обем на отломките, но със сигурност те няма да са огромни. Предполага се, че до Земята ще достигнат около 200 кг, но се счита, че реално ще са доста по-малко и най-вероятно ще паднат в морето, а не на сушата.

Тагове: