Основателят на Microsoft Бил Гейтс се обърна към лидерите на световните суперсили, че бъдещaтa ваксина за COVID-19 задължително трябва да бъде предоставена първо на най-нуждаещите се, а не на тези, даващи най-много пари. Адресирайки този належащ проблем по време на виртуална онлайн конференция, посветена на коронавирус пандемията, Гейтс отговори на въпроса, кой трябва да се добере пръв до ваксината, когато тя се появи на бял свят. Според милиардера филантроп достъп до нея трябва да има всеки болен от вируса, а не само тези, които могат да си позволят цената ѝ.

„Ако дадем лекарствата и ваксините само на тези, които могат да си ги позволят финансово, а не на тези, които наистина имат нужда, ще имаме продължителна, неморална и унищожителна пандемия“, каза Бил Гейтс. „Нека управниците вземат тези трудни решения и да разпределят лекарствата спрямо нуждата, а не спрямо пазара и покупателната способност.“

Няма съмнение, че обръщението на Гейтс е човечно и разумно, но трябва да отбележим, че е доста иронично точно той говори по този проблем, като се има предвид историята на Microsoft, използвала многократно пазара и позицията си, за да съсипе финансово конкурентите си. Очевидно Бил Гейтс е претърпял катарзис и вече смята, че използването на власт и пари за порочни практики е доста лошо нещо.

Световната здравна организация вече работи по предложение за „Световна рамка за дистрибуция“ на бъдещата COVID-19 ваксина. Според нея всички държави трябва да получат бройки от първоначалната партида.

„Вероятно все пак ще се наложи приоритизация на доставките, като тя ще бъде базирана на оценка за заболяемостта от корона вируса“, споделя представител на организацията.