Ново проучване, посветено на потенциално опасния астероид 99942 Апофис, показва, че вероятността за сблъсък през 2029 или 2036 г. е малко по-голяма, отколкото смятахме. Когато Апофис беше открит за първи път през 2004 г., наблюденията за кратко го поставиха на ниво 4 по Торинската скала за опасност от сблъсък, като резултатът от 0 означава, че вероятността за сблъсък е нулева или приблизително такава, а 10 означава, че „сблъсъкът е сигурен, способен да предизвика глобална климатична катастрофа, която може да застраши бъдещето на цивилизацията, каквато я познаваме, независимо дали става въпрос за удар на сушата или в океана“.

Макар че ниво 4 може да звучи ниско, това е най-високото ниво за всички обекти, открити от НАСА, която за първи път започна да следи потенциално опасните обекти в близост до Земята (ОПО).

„Близка среща, която заслужава вниманието на астрономите“ - така НАСА описва ниво 4. „Текущите изчисления дават 1% или по-голям шанс за сблъсък, който може да доведе до регионални разрушения. Най-вероятно нови телескопични наблюдения ще доведат до пренасочване към ниво 0. Вниманието на обществеността и на управниците е заслужено, ако до събитието има по-малко от десетилетие.“

По-нататъшните наблюдения изключват сблъсък през 2029 г., както и през 2036 и 2068 г., въпреки че те все пак ще бъдат близки срещи. По-новите наблюдения последователно установиха, че Апофис е на път да пропусне Земята във всички тези времеви рамки.

Въпреки това не можем да проследим всички космически обекти. Намираме по-малки обекти съвсем редовно, понякога чрез астрономически наблюдения и проучвания, а понякога когато (или малко преди това) те се сблъскат с нашата атмосфера.

В новото изследване канадският астроном Пол Уигерт се опитва да разгледа вероятността малък обект да се сблъска с Апофис и да го пренасочи към Земята. В предишно изследване Уигерт и съавторът му Бен Хаят разглеждат каталога на известните астероиди и изключват сблъсък, въпреки че има малък шанс за сблъсък с материал, пътуващ с няколко от обектите.

В новото изследване е разгледано какъв размер обект ще е необходим, за да се премести Апофис в траектория, свързана със Земята през 2029 г., както и да се постави в други траектории, които биха довели до сблъсък със Земята по-нататък, след близкото му приближаване през 2029 г. Лошата новина е, че сравнително малък импактор, с размер около 0.6 метра, може да бъде достатъчен, за да тласне астероида в една от траекториите около Земята през 2029 г., което може да го постави на курс за по-късен сблъсък. За да предизвика удар през 2029 г., Апофис ще трябва да се сблъска с обект с дължина около 3.4 метра.

Добрата новина обаче е, че Космосът е голям и макар че сблъсъци са наблюдавани, те все още са изключително малко вероятни, а ако все пак се случат, ще трябва да се ударят в правилната посока, за да предизвикат сблъсък със Земята.

Като разглежда броя на обектите с размери над 3.4 метра, които се сблъскват със Земята всяка година, и след това коригира размера на Апофис, Уигерт определя шансовете за сблъсък на астероид с нея в периода до 2029 г. като изключително малки.

„Вероятността невидим малък астероид да отклони Апофис дотолкова, че да го насочи към сблъсък със Земята през 2029 г. (d ≳ 3,4 m, Δv > 5 × 10-2 m s-1), е приблизително 10-8“, пише Уигерт в изследването. „Като се има предвид, че само 5% от такива импулси са в правилната посока, за да предизвикат удар в Земята, общата вероятност малък удар да насочи Апофис към сблъсък със Земята е по-малка от едно на 2 милиарда.“

Вероятността по-малък обект да го удари и да го насочи към по-късен сблъсък обаче е изчислена на по-малко от 1 на милион. Това все още са много добри шансове, макар че правят риска от сблъсък малко по-висок, отколкото смятахме досега.

Уигерт предлага начини, по които да разберем дали Апофис е бил насочен в наша посока, когато имаме възможност да го наблюдаваме следващия път. За целта ще трябва да изчакаме още три години.

„Допълнителен елемент от историята е, че Апофис до голяма степен не е наблюдаван от телескопите от май 2021 г. и ще остане такъв до 2027 г.“, обясни той. „Това възниква просто поради относителната геометрия на Апофис, Земята и Слънцето, която поставя астероида в дневното небе за въпросния период от време.“

Снимка: Unsplash/SA/Herschel/PACS/MACH-11/MPE/B.Altieri (ESAC) and C. Kiss (Konkoly Observatory)

Виж още: NVIDIA прекратява производството на GeForce RTX 3060 - все още най-популярната видеокарта в Steam