Космическият телескоп "Хъбъл" представи съставно изображение, на което се виждат загадъчните и призрачни сенки, известни като "спици" на пръстените на Сатурн.

Това неотдавнашно наблюдение, публикувано от НАСА, допринася за продължаващата интрига около тези особени характеристики, които озадачават учените от десетилетия.

Композитната снимка, направена на 22 октомври, когато Сатурн се намираше на около 1550 милиона километра от нас, дава по-близък поглед към неуловимата природа на спиците.

Тези спици, наподобяващи призраци, които се пързалят по пръстените, интригуват астрономите от години. Видът им варира в зависимост от орбиталния цикъл на Сатурн и сезонните промени, като всеки сезон на газовия гигант продължава около седем години.

С наближаването на равноденствието на Сатурн на 6 май 2025 г. "Хъбъл" е в състояние да наблюдава спиците в техния пик на активност. Ейми Саймън, водещ учен на програмата на "Хъбъл", наречена "Наследство на атмосферите на външните планети" (OPAL), изрази очакване, заявявайки: "Насочваме се към равноденствието на Сатурн, когато бихме очаквали максимална активност на спиците, като през следващите няколко години ще се появят по-често срещани и по-тъмни спици".

Феноменът на спиците е документиран за първи път от космическия апарат на НАСА "Вояджър 2" през 80-те години на ХХ век, а последвалите наблюдения в края на 2000 г. от мисията "Касини" хвърлят допълнителна светлина върху техните характеристики. Въпреки че изглеждат малки на изображенията, тези спици могат да надминат Земята по ширина и диаметър.

Продължаващата мистерия около спиците насочва към променливото магнитно поле на Сатурн като потенциален виновник.

НАСА предполага, че взаимодействието между магнитното поле на планетата и слънчевия вятър създава електрически заредена среда, подобна на земното полярно сияние. Заредените частици, повлияни от тази активност, могат за кратко време да се издигнат по-високо от околния материал, което води до особена изпъкналост.

Учените, въоръжени с данни от Хъбъл, имат за цел да проучат и потвърдят тази теория за магнитното поле, като се опират на прозренията от предишни мисии. Подновеният фокус върху разбирането на спиците на Сатурн е на път да разкрие тайните зад това небесно явление, добавяйки ги към богатия набор от знания за нашата Слънчева система.

Снимка: Unsplash/NASA

Виж още: Този неподозиран компонент може би е тайната на ренесансовите художници