Компанията Hyperloop One, която доскоро се казваше Hyperloop Technology, проведе успешно първия си полеви тест, при който 700-килограмова количка се придвижи почти един километър само с помощта на електромагнитна сила, предава Tech Radar.

Това може и да не звучи особено впечатляващо на хартия, но тестът отбелязва първия път, когато Hyperloop One успява да докаже на практика, че Hyperloop влак е не само възможен, но и комерсиално постижим. Тестът се проведе на около 30 километра от Лас Вегас на специален полигон, построен от компанията. Там шефовете на компанията за пръв път показаха пред публика както самото трасе, така и протипа на вагона.

Hyperloop технологията има теоретичен потенциал от над 1000 км/ч, но при първия тест максимално достигнатата скорост бе около 200 км/ч. Тя обаче бе развита за по-малко от две секунди. За следващия тест ще бъде увеличен броят на електромагнитните заряди, за да може да се повиши скоростта. Към края на 2016 г. трябва да бъде изготвен и пълномащабен прототип.

Виж още: Влакът със скорост от 340 м/с на Hyperloop Technologies е по-близо до реалността

Тагове: