Изследователите са открили, че ако звезда, прелитаща покрай нашата Слънчева система, измести орбитата на Нептун само с 0.1 процента, това би довело до апокалипсис.

Незначителна промяна в орбитата на крайната планета може в крайна сметка да накара другите планети да се разбият една в друга или да бъдат изхвърлени изцяло от Слънчевата система.

Според документ в Месечните известия на Кралското астрономическо дружество съседна звезда, която се приближи твърде много до нашата Слънчева система, може да причини такова хаотично събитие.

Симулациите предполагат, че прелитаща звезда ще трябва само да избута позицията на Нептун с три пъти разстоянието между Земята и Слънцето, за да накара планетите да се объркат.

Една от възможните начални точки на нестабилността на Слънчевата система е най-малката от планетите Меркурий. Перихелият – най-близката точка от орбитата на планетата около Слънцето – на Меркурий се движи с около 1.5 градуса на всеки 1000 години – много близка скорост до тази на Юпитер.

Ако двете попаднат в синхрон, има един процент шанс Меркурий да бъде изваден от орбита и или да бъде изхвърлен от Слънчевата система, или да поеме по курс на сблъсък с Венера, Слънцето или дори Земята през следващия три до четири милиарда години.

Докато Меркурий е твърде близо до Слънцето, за да почувства въздействието на преминаваща звезда, Нептун би го направил и смущението ще се разпространи в Слънчевата система.

Ефектите от изместване от 0.1 процента – еквивалентно на 4.5 милиона километра в голямата полуос на Нептун – може да се разпространи до Земята и Марс само за 20 милиона години.

Екипът проведе 2880 симулации, като 960 имаха смущения или смущения, твърде малки, за да бъдат измерени. Все пак в четири от тях Меркурий удари Венера. В останалите 1920 модела 26 от тях завършиха с блъскане на планетите една в друга или Уран, Нептун или Меркурий, които бяха напълно изхвърлени.

Но все още няма нужда от паника, тъй като екипът изчисли, че шансът звезда да се приближи достатъчно, за да причини това, е много малък – само около 20 такива възможности през следващите 100 милиарда години.

Снимка: Unsplash

Виж още: Непокорното ни Слънце буквално кара сателитите да падат на Земята