Ако зависеше от основателя на Amazon и главен изпълнителен директор на Blue Origin Джеф Безос, един ден всички ще живеем в масивни цилиндрични космически станции, които ще се носят из далечните кътчета на Слънчевата система и ще гледаме с копнеж към Бледата синя точка, която някога сме наричали свой дом.

По време на неотдавнашно интервю с водещия на подкаст Лекс Фридман Безос заяви, че тези хабитати, подобни на тези, описани за първи път от писателя фантаст Джерард К. О'Нийл, биха могли да позволят оцеляването на астрономически брой хора.

"Бих се радвал да видя трилиони хора, живеещи в Слънчевата система", казва той пред Фридман. "Ако имахме трилион хора, във всеки един момент щяхме да имаме 1000 Моцартовци и 1000 Айнщайновци."

"Единственият начин да постигнем тази визия е с гигантски космически станции", добави Безос. "Планетарните повърхности са твърде малки."

Визията на главния изпълнителен директор на Blue Origin изненадващо се различава от тази на неговия конкурент номер едно в областта на космонавтиката и главен изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск, който твърди, че работи за превръщането на човечеството в "мултипланетарно" и за създаването на градове на други планети като Марс.

Но визията на основателя на Amazon за това, в какво ще се превърне Земята, е по-отрезвяваща. Нашата планета ще се превърне в туристическа дестинация, която ще ни позволи да се качим на совалка, за да я посетим, "по същия начин, по който можете да отидете в националния парк Йелоустоун", казва той пред Фридман.

Безос също така твърди, че бъдещите хора ще могат да избират дали да живеят в колонията на Амазон О'Нийл или обратно на Земята - което, нека си признаем, звучи малко нелепо и самоцелно. Затова не бива да ни изненадва, че изпълнителният директор е оптимист и за бъдещето на изкуствения интелект, като каза на Фридман, че хората са "прекалено загрижени" за опасностите, които крие тази технология.

Що се отнася до съперника му, Безос не коментира Мъск, като все пак заяви, че той "трябва да е много способен лидер".

"Всъщност не познавам Илон много добре", добави той.

И кой знае, може би бъдещите космически хабитати на Amazon ще посрещнат хората с отворени обятия, когато климатът се влоши до степен, в която животът на повърхността на Земята вече няма да е жизнеспособна възможност - нещо, в което самият милиардер има доста голям пръст.

Снимка: Unsplash

Виж още: Полицията препоръчва на родителите да деактивират тази функция на iPhone