Все още не сдържайте дъха си за изстрелването на мисията Artemis II на НАСА през следващата година.

От известно време имаме основания да се съмняваме в официалната дата за стартиране на мисията през септември 2025 г. - първия полет с екипаж в Дълбокия космос от повече от пет десетилетия насам. Причината за това е, че НАСА продължава да обмисля последиците от повредата на топлинния щит на космическия кораб „Орион“ от мисията Artemis I преди близо две години.

Оказва се обаче, че вече има и други проблеми със спазването на тази дата.

В нов доклад на Службата за отчетност на правителството на САЩ се посочва, че програмата на НАСА „Изследователски наземни системи“ - по същество това е службата в космическия център „Кенеди“ във Флорида, която отговаря за изграждането на наземната инфраструктура за поддръжка на ракетата Space Launch System и Orion - има опасност да не спази графика за Artemis II.

По време на този полет екипаж от четирима астронавти, командван от Рийд Уайзман от НАСА, ще се изстреля в „Орион“ на 10-дневна мисия до Луната и обратно. Космическият кораб ще следва траектория на свободно връщане, което е важно, защото, ако има значителен проблем със задвижващата система на космическия кораб „Орион“, траекторията на кораба все пак ще го върне обратно на Земята. При най-близкото си приближаване екипажът ще се доближи на около 10 400 км от повърхността на далечната страна на Луната.

В новия доклад, публикуван тази седмица, се констатира, че в началото на годината програмата „Изследователски наземни системи“ е разполагала с няколко месеца резерв в работата си по отношение на датата на изстрелване през септември 2025 г. Но сега програмата е разпределила целия този резерв за технически проблеми, възникнали по време на работата по мобилната ракета носител и изпитанията на площадката.

„В началото на 2024 г. програмата беше запазила това време за технически проблеми, които могат да възникнат по време на тестването на интегрирания носител SLS и „Орион“ или ако времето попречи на планираните дейности, наред с други неща“, се посочва в доклада. Длъжностни лица заявиха, че е вероятно да възникнат проблеми, тъй като това е първото тестване на много от тези системи. Предвид липсата на резерв, ако по време на изпитването или интеграцията възникнат допълнителни проблеми, вероятно ще има забавяне на датата за изстрелване на Artemis II през септември 2025 г.

Това предизвиква недоумение. Да, програмата за наземни системи трябваше да завърши някои важни дейности след мисията Artemis I в края на 2022 г., включително изграждането на система за аварийно излизане на астронавтите в случай на проблем по време на обратното броене при изстрелването. Но до септември следващата година агенцията ще е имала по-голямата част от три години, за да работи по тези и други приспособления. В този момент в графика вече няма никакъв резерв за отклонения.

Освен това НАСА все още не е предоставила никаква допълнителна информация за състоянието на прегледа на топлинния щит на космическия кораб „Орион“. По време на мисията Artemis I, която изпрати „Орион“ отвъд Луната в края на 2022 г., парчета овъглен материал се напукаха и отчупиха от топлинния щит на „Орион“ по време на навлизането в земната атмосфера. След като космическият кораб се приземи, инженерите откриха повече от 100 места, където напрежението при влизане в атмосферата е повредило топлинния щит.

Така космическата агенция е изправена пред критично решение дали мисията да лети с топлинния щит в този му вид, или да направи промени.

Екип от независими експерти е завършил оценката на работата на НАСА по топлинния щит, но НАСА не е коментирала публично тези резултати или решението си за по-нататъшни действия. В отговор на въпроси от медиите тази седмица относно решението дали да се предприемат коригиращи действия говорител на агенцията заяви: „Процесът на разследване на топлинния щит на Artemis I все още е в ход, така че НАСА все още не е взела никакви решения“.

Снимка: Unsplash

Виж още: 4К версията на Nintendo 64 от Analogue е нещо специално - и е почти готова

 

Тагове: