През октомври миналата година Axiom Space и Prada си партнираха в създаването на нов скафандър за мисията Artemis III на НАСА - първото пътуване с екипаж до Луната след Apollo 17 през 1972 г. Една година по-късно двойката разкри първия поглед към скафандъра Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) по време на Международния астронавтически конгрес в Милано. Скафандърът е бял с червени и сиви акценти, който, признаваме, изглежда по-шикозно от типичния скафандър.

Двойката твърди, че дизайнът на новия скафандър подобрява гъвкавостта, може да се справи с осемчасова космическа разходка и ще издържи два часа на най-студените температури на южния полюс на Луната.

„Екипът по дизайн и разработване на продукти на Prada работи заедно с инженерите на Axiom Space по персонализирани препоръки за материали и характеристики, които едновременно ще предпазят астронавтите от уникалните предизвикателства на лунната среда и визуално ще вдъхновят бъдещите космически изследвания“, казват компаниите в съвместно изявление.

Скафандърът е почти завършен, след като е преминал през тестове и симулации в съоръженията на Axiom Space, SpaceX и НАСА. Той трябва да влезе в окончателен преглед през 2025 г., след приключване на останалите оценки. Първоначално НАСА планираше да изстреля Artemis III през 2025 г., а в началото на тази година го отложи поне за септември 2026 г. Космическата агенция възложи на Axiom мисията през 2022 г.

Снимка: Unsplash/Axiom Space

Виж още: Старите квартали на София: Ние носим отговорността за запазването (или изгубването) на облика на града